Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Το Νο2 στο Δήμο Ηρακλείου και η σύμπραξη που ακροβατεί

27.10.2023, 13:02

Οι λεπτές ισορροπίες στο Δήμο Ηρακλείου και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Την αρχή την κάναμε χθες μέσα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις Αντιδημαρχίες και τα χαρτοφυλάκια τα οποία αναζητούν κατόχους στην επόμενη μέρα στο Δήμο Ηρακλείου. Θα σταθούμε λίγο όμως στη σχέση δύο εκ των πρωταγωνιστών της νέας εποχής στη Λότζια.

Νίκος Γιαλιτάκης και Γιώργος Σισσαμάκης αναμένεται να «αναμετρηθούν» σε πολλούς τομείς για να επιβεβαιώσουν τη δυναμική τους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενόχληση Σισσαμάκη λόγω συγκεκριμένων ενεργειών Γιαλιτάκη κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με σκοπό – όπως του καταλογίζουν άτομα εντός της παράταξης Σισσαμάκη – να αποδυναμώσει υποψηφιότητες όπως αυτή του επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για Όλους» αλλά και του Γιώργου Αγριμαμάκη αλλά και για το γεγονός ότι ο πρώην στενός συνεργάτης Κουράκη,  ανήκει πλέον στο στενό ερμητικά κλειστό επιτελείο Καλοκαιρινού, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση του προφίλ του βασικού εταίρου της παράταξης Καλοκαιρινού.

Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος σύμφωνα με τον οποίο η διαχρονικά μεγάλη δυναμική Γιαλιτάκη δεν έχει ανάγκη από… αλχημείες και πρακτικές αποδυνάμωσης συγκεκριμένων υποψηφίων.

Κρατήστε και κάτι ακόμα. Ο Σισσαμάκης ανοιχτά μιλά για «σύμπραξη» με το «Δικαίωμα στην Πόλη» και όχι πλήρη αφομοίωση της παράταξής του από εκείνη του Καλοκαιρινού. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για εμφύλιο ή για κλίμα διχασμού εντός της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, ωστόσο έχει τη δική της αξία η καταγραφή του κλίματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Να τους κρατήσει και τους δύο ικανοποιημένους ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κάπως δύσκολο που ακούγεται, από τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει σταθεί συνεπής σ’ αυτά που του είχε ζητήσει ο Σισσαμάκης στο πλαίσιο της αρχικής τους συμφωνίας σε ζητήματα προγράμματος και στελέχωσης του ψηφοδελτίου. Το κλίμα λοιπόν δεν είναι και το πλέον ιδανικό, δύο μήνες πριν η διοίκηση του Δήμου αλλάξει χέρια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει η στενή επιτελική ομάδα Καλοκαιρινού στην οποία όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα είναι αδύνατο κάποιος να εισχωρήσει. Ποια είναι τα μέλη της κλειστής αυτής ομάδας; Ήρεμη δύναμη η σύζυγός του Άση Λυγερού, ο συνεργάτης του κτηνίατρος Κώστας Πιλαφτσής, ο πρώην αυτοδιοικητικός Μανώλης Αλεξάκης, ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Ξενάκης και ο Μανώλης Φούμης. Στους προαναφερθέντες συγκαταλέγεται όπως αναφέραμε και ο Νίκος Γιαλιτάκης.

Αυτό το οποίο τονίζουν εκλεγμένοι της παράταξης Καλοκαιρινού, είναι ότι περιμένουν από το νέο Δήμαρχο να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη βεντάλια της συζήτησης μαζί τους με στόχο να προκύψουν από κοινού αποφάσεις για το καλό του Ηρακλείου, αλλά και να υπάρξει η χάραξη μίας πολιτικής με την οποία θα συμφωνούν όλοι και δεν θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μίας κλειστής ομάδας.