Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Το πότε γεννήσατε φανερώνει το προσδόκιμο ζωής σας  

16.04.2024, 0:00

Τι αναφέρει η μελέτη 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μήκος των τελομερών των λευκών αιμοσφαιρίων μιας γυναίκας που γέννησε συνδέεται με το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής της.

Η γέννα και το DNA

Τα τελομερή επαναλαμβάνουν πρωτεϊνικά σύμπλοκα του DNA που προστατεύουν το τέλος των χρωμοσωμάτων και έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιδιακής σταθερότητας. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια σύνδεση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και σε διάφορα χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, κάποιες νευρολογικές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.

 Tα μοτίβα τεκνοποίησης 

Μια μικρότερη μελέτη είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό του τελευταίου της παιδιού επηρέαζε το μήκος των τελομερών. Η νέα αυτή, μεγάλης κλίμακας μελέτη, λοιπόν, περιελάμβανε περισσότερες από 1.200 περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διάφορων εθνικοτήτων και με ποικίλο κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο από την Εθνική Μελέτη Υγείας και Διατροφής της Αμερικής, και, αντίθετα με τις προηγούμενες εργασίες, έλαβε υπόψη της κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες που σχετίζονται με μοτίβα τεκνοποίησης και αποφάσεις υγείας.

Ο βιοδείκτης 

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ότι η ηλικία της μητέρας κατά τον τελευταίο τοκετό σχετίζεται θετικά με το μήκος των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες που γεννούν το τελευταίο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν μακρύτερα τελομερή, που αποτελούν βιοδείκτη της μακροπρόθεσμης υγείας και της μακροζωίας.

πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Έκλεισε και το πάνω τμήμα της πλατείας Ελευθερίας! (Φωτορεπορτάζ)

Τα «έργα» στην πλατεία Ελευθερίας και οι αυξήσεις στα τέλη «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις

Ηράκλειο: Εναέριος στόχος ξεβράστηκε σε παραλία – Νόμιζαν πως ήταν… drone από το Ιράν

Ηράκλειο: Κατεβαίνουν από τα λεωφορεία και… πέφτουν πάνω στο εργοτάξιο