Ηράκλειο: 29oC

Τραχανόσουπα με παρμεζάνα

15.03.2025, 18:35

Δείτε τη συνταγή 

Μια θερμαντική τραχανόσουπα, που νοστιμίζει με μυρωδικά και παρμεζάνα, είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα – αν τη θέλουμε πιο χορταστική τη συνοδεύουμε με σύγλινο ή απάκι περασμένο από το τηγάνι.

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 250 γρ. τραχανάς ξινός (αλευρένιος για να βράσει πιο γρήγορα)
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • τα φύλλα από 1 – 2 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε την τραχανόσουπα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
  • Πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε 1.500 ml νερό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
  • Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το υγρό, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό, την παρμεζάνα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε τη τραχανόσουπα με καπνιστά αλλαντικά της αρεσκείας μας, π.χ. φέτες από σύγλινο ή απάκι που ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι για να ενταθεί η γεύση του.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα