Ηράκλειο: 14oC

Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν την πέψη

01.04.2025, 17:11

Η διατροφή με το μεγαλύτερο όφελος


Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει το όφελος της μεσογειακής διατροφής και για την υγεία του εγκεφάλου και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσα από αλλαγές στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane, με επικεφαλής συγγραφέα τη Rebecca Solch-Ottaiano, διδάσκουσα νευρολογικής έρευνας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Νευροεπιστήμης και διαπιστώνει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή αναπτύσσουν σαφώς διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που υιοθετούν τη δυτική διατροφή. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συσχετίζονται με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Gut Microbes Reports.

Τα «νευροπροστατευτικά» βακτήρια

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι τα υπό έρευνα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες επί 14 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ευεργετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε σε σύγκριση με αρουραίους που έτρωγαν κορεσμένα λίπη.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συσχετίστηκαν με ισχυρότερη γνωστική λειτουργία, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium, φάνηκε να επιδεινώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε πειραματικά αφενός με καλύτερη γνωστική ευελιξία -ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες- και βελτιωμένη μνήμη εργασίας και αφετέρου με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή οι βιολογικές της επιδράσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων ή τις εργασιακές επιδόσεις των νεαρών ενηλίκων», όπως υποστήριξαν οι νευροεπιστήμονες συγγραφείς Dr. Demetrius M. Maraganore, Herbert J. Harvey, Jr. Herbert Harvey Harvey.

Τα μεσογειακά διατροφικά συστατικά που «τροχίζουν» τη μνήμη:

  • ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
  • άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες
  • περιορισμένο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη
  • υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 6 λεπτά
Τεχνολογία

iPhone: Γιατί δεν πρέπει να το βάλουμε σε ρύζι εάν βραχεί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Οκτώβριος 2025: Αυτά τα 2 ζώδια θα περάσουν δύσκολα, όμως στο τέλος του μήνα θα ανταμειφθούν!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Εθνική: Μουντιάλ ήταν και πάει…

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Εξαφάνιση 52χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Τεχνολογία

Διαδικτυακές απάτες: Επιτήδειοι χρησιμοποιούν νέα τεχνολογικά μέσα – Τι να προσέχετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Νέο τροχαίο ατύχημα – Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και ντεραπάρισε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Διδυμότειχο: Τρία άτομα συνελήφθησαν έπειτα από αποτυχημένη ληστεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κρήτη

Κοινή ανακοίνωση των επιτροπών αγώνα και των συλλόγων εργαζομένων στα νοσοκομεία Λασιθίου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →