Ηράκλειο: 23oC

Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν την πέψη

01.04.2025, 17:11

Η διατροφή με το μεγαλύτερο όφελος


Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει το όφελος της μεσογειακής διατροφής και για την υγεία του εγκεφάλου και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσα από αλλαγές στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane, με επικεφαλής συγγραφέα τη Rebecca Solch-Ottaiano, διδάσκουσα νευρολογικής έρευνας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Νευροεπιστήμης και διαπιστώνει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή αναπτύσσουν σαφώς διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που υιοθετούν τη δυτική διατροφή. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συσχετίζονται με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Gut Microbes Reports.

Τα «νευροπροστατευτικά» βακτήρια

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι τα υπό έρευνα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες επί 14 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ευεργετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε σε σύγκριση με αρουραίους που έτρωγαν κορεσμένα λίπη.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συσχετίστηκαν με ισχυρότερη γνωστική λειτουργία, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium, φάνηκε να επιδεινώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε πειραματικά αφενός με καλύτερη γνωστική ευελιξία -ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες- και βελτιωμένη μνήμη εργασίας και αφετέρου με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή οι βιολογικές της επιδράσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων ή τις εργασιακές επιδόσεις των νεαρών ενηλίκων», όπως υποστήριξαν οι νευροεπιστήμονες συγγραφείς Dr. Demetrius M. Maraganore, Herbert J. Harvey, Jr. Herbert Harvey Harvey.

Τα μεσογειακά διατροφικά συστατικά που «τροχίζουν» τη μνήμη:

  • ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
  • άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες
  • περιορισμένο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη
  • υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Τα λάθη στο υπνοδωμάτιo που μας κάνουν να ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα