Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Τρόφιμα: Αυτοί είναι οι κύριοι εχθροί του εγκεφάλου

02.11.2025, 21:17

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών

Επιστήμονες από το Virginia Tech ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που εντόπισε τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) για τη γνωστική υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αξιολογώντας τακτικά τη γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Βασικά ευρήματα της μελέτης:

-Η κατανάλωση μίας επιπλέον μερίδας υπερεπεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 17%.
-Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι και τα ζαχαρούχα ποτά φρούτων, αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο κατά 6%.
-Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κατανάλωση άλλων κατηγοριών ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως γλυκά και σνακ, δεν έδειξε τόσο σημαντική συσχέτιση με γνωστικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι περισσότερες από τις μισές ημερήσιες θερμίδες των Αμερικανών προέρχονται από βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά πρόσθετα. Επομένως, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα μαθήματα μαγειρικής που διδάσκουν στους ανθρώπους πώς να προετοιμάζουν υγιεινά γεύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική παρέμβαση δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής.

Πηγή: newsbomb.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Επιστήμονες εντόπισαν τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων για τη γνωστική υγεία.
  • Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
  • Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
  • Προτείνονται μαθήματα μαγειρικής για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων ως παρέμβαση δημόσιας υγείας.
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Μαζωνάκη: Ο επιχειρηματίας που έστειλε εξώδικο υποστηρίζει ότι ο τραγουδιστής του χρωστάει 200.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

O Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Νικηθιανού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Αγροτικές Κινητοποιήσεις: Άνοιξε ο Προμαχώνας για τα φορτηγά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Oι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Σάββατο 20/12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της G7

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αυτός θα είναι ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας για το Σαββατοκύριακο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Άφησαν τα ανήλικα παιδιά τους να κοιμούνται στην αυλή – Ειδοποιήθηκε άμεσα το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Αυτό είναι το πλοίο που μετέφερε ο «Έλληνας Εσκομπάρ» κοκαΐνη (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο με πατίνι: Τελικά πόσο ασφαλείς είναι οι δρόμοι της πόλης;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Κερατσίνι: Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για απόπειρα κλοπής δίκυκλων

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →