Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών
Επιστήμονες από το Virginia Tech ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που εντόπισε τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) για τη γνωστική υγεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αξιολογώντας τακτικά τη γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
Βασικά ευρήματα της μελέτης:
-Η κατανάλωση μίας επιπλέον μερίδας υπερεπεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 17%.
-Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι και τα ζαχαρούχα ποτά φρούτων, αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο κατά 6%.
-Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κατανάλωση άλλων κατηγοριών ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως γλυκά και σνακ, δεν έδειξε τόσο σημαντική συσχέτιση με γνωστικά προβλήματα.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι περισσότερες από τις μισές ημερήσιες θερμίδες των Αμερικανών προέρχονται από βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά πρόσθετα. Επομένως, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα μαθήματα μαγειρικής που διδάσκουν στους ανθρώπους πώς να προετοιμάζουν υγιεινά γεύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική παρέμβαση δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής.
Πηγή: newsbomb.gr
Σύνοψη άρθρου
- Επιστήμονες εντόπισαν τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων για τη γνωστική υγεία.
- Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
- Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
- Προτείνονται μαθήματα μαγειρικής για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων ως παρέμβαση δημόσιας υγείας.

Δημοφιλή
Πασίγνωστη αθλήτρια εμπλέκεται στην εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες
Κρήτη: Νέα ντοκουμέντα έρχονται στο φως από το διπλό φονικό στα Βορίζια
Μακελειό στα Βορίζια: Η στιγμή που ο Φανούρης Καργάκης μεταφέρεται νεκρός σε λευκό αγροτικό - Το σοκαριστικό βίντεο
Τραγωδία στο Λασίθι: Έχασε τη ζωή του ενώ μάζευε ελιές
Κι άλλο τροχαίο στην Κρήτη: Γερή «στούκα» στον Κουμπέ - Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο από τα συντρίμμια Ι.Χ. - Δείτε εικόνες
Ελαιόλαδο: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του παγκοσμίως – «Βουτιά» άνω του 50% στην Ελλάδα
Το «χρυσό αίμα»: Το ιατρικό θαύμα της πιο σπάνιας ομάδας που μπορεί να σώσει ζωές
Πένθος στο Hράκλειο: Aύριο το τελευταίο αντίο στον Μανόλη Σιγανό που έχασε τη ζωή του ενώ μάζευε ελιές
Ελαιόλαδο: Πόσο πουλούν οι παραγωγοί, πόσο το αγοράζουμε στο ράφι - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά