Ηράκλειο: 13oC

Τρόφιμα: Αυτοί είναι οι κύριοι εχθροί του εγκεφάλου

02.11.2025, 21:17

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών

Επιστήμονες από το Virginia Tech ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που εντόπισε τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) για τη γνωστική υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αξιολογώντας τακτικά τη γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Βασικά ευρήματα της μελέτης:

-Η κατανάλωση μίας επιπλέον μερίδας υπερεπεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 17%.
-Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι και τα ζαχαρούχα ποτά φρούτων, αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο κατά 6%.
-Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κατανάλωση άλλων κατηγοριών ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως γλυκά και σνακ, δεν έδειξε τόσο σημαντική συσχέτιση με γνωστικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι περισσότερες από τις μισές ημερήσιες θερμίδες των Αμερικανών προέρχονται από βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά πρόσθετα. Επομένως, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα μαθήματα μαγειρικής που διδάσκουν στους ανθρώπους πώς να προετοιμάζουν υγιεινά γεύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική παρέμβαση δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής.

Πηγή: newsbomb.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Επιστήμονες εντόπισαν τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων για τη γνωστική υγεία.
  • Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
  • Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
  • Προτείνονται μαθήματα μαγειρικής για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων ως παρέμβαση δημόσιας υγείας.
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Εθνική: Θυμήθηκε τον καλό της εαυτό και επέστρεψε στις νίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Οικονομία

Πλασματικά έτη για σύνταξη: Ποιους συμφέρει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Περιστέρι: Σκοτώθηκε σε τροχαίο οδηγός της ομάδας μπάσκετ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Σοκ στο Περιστέρι: 13χρονη δέχθηκε άγρια επίθεση από συνομήλική της (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Τοντ Σνάιντερ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Πασίγνωστη αθλήτρια εμπλέκεται στην εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2675: Οι τυχεροί αριθμοί της αποψινής κλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Ηγουμενίτσα: Περισσότερα από 350 κιλά κάνναβης βρέθηκαν σε νταλίκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Υγεία

Το «χρυσό αίμα»: Το ιατρικό θαύμα της πιο σπάνιας ομάδας που μπορεί να σώσει ζωές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Ο έρωτας δεν έχει ηλικία: Εκρηκτική άνοδος των γάμων μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →