Ηράκλειο: 33oC

Συνταγή: Τσιγαριαστά χόρτα με φέτα

14.11.2024, 0:16

Eίναι μία συνταγή που θα σας ξετρελάνει γιατί το εθνικό μας τυρί σε λογική ποσότητα κάνει ακόμα και για δίαιτα. Κι αυτή η σαλάτα με βλίτα (ή άλλα χόρτα) και φέτα το αποδεικνύει και με το παραπάνω, καθώς έχει 380 Kcal/μερίδα.

Υλικά

Μερίδες: 4
  • 1 κιλό βλίτα ή ανάμεικτα χόρτα εποχής (ραδίκια, σέσκουλα, ζοχοί κ.ά.), καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 400 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε ψιλά καρέ, μαζί με το ζουμί τους
  • 40 ml χυμός λεμονιού + ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα τσιγαριαστά χόρτα με φέτα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος τους.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Νερό δεν θα χρειαστεί, θα βγάλουν τα χόρτα τα δικά τους.
  6. Ρίχνουμε τον δυόσμο και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  7. Ρίχνουμε το λεμόνι και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Σκορπίζουμε τη φέτα και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr