Τα υλικά και η εκτέλεση
Πανεύκολο τσιζκέικ με λεμόνι ή λάιμ, που γίνεται σε 5 λεπτά. Αν έχετε λάιμ, χρησιμοποιήστε τα κάνουν τη διαφορά.
Υλικά
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα ολικής άλεσης
- 125 γρ. βούτυρο λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για την κρέμα
- 300 γρ. τυρί κρέμα
- 400 γρ. (1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
- 2 ζουμερά λάιμ ή λεμόνια (ξύσμα και χυμό)
- 1 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη (ή 2 φύλλα ζελατίνης- 4 γραµ)
- 1 κ.σ. νερό
Για τo γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 6 κ.σ. νερό
- 2 λεμόνια (τη φλούδα κομμένη σε λεπτές λωρίδες)
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
Για τη βάση του cheesecake
- Αλέθουμε στον κάδο του μίξερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
- Λίγο λίγο προσθέτουμε το λιωμένο αλλά κρύο πλέον βούτυρο και τα χτυπάμε να ενωθούν.
- Σε αντικολλητική φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. αδειάζουμε το μίγμα μπισκότου με το κουτάλι και το στρώνουμε στη βάση και στα πλάγια (4 εκ. ύψος πλαϊνό) σαν να δημιουργούμε μια θήκη μπισκότου για την κρέμα λεμόνι.
- Παγώνουμε το μπισκότο στο ψυγείο για 30΄.
Για την κρέμα
- Βάζουμε το μαλακό τυρί κρέμα σε μπολ και το χτυπάμε λίγο με σύρμα ή με μίξερ χειρός ν’ αφρατέψει.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό κα το ξύσμα λεμονιού.
- Ανακατεύουμε ή χτυπάμε με μίξερ χειρός να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κανάτα ή μπολ.
- Περιχύνουμε με το νερό.
- Βάζουμε την κανάτα πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει, να λιώσει η ζελατίνη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.
- Αφήνουμε 3΄-4΄ να κρυώσει και την προσθέτουμε στην κρέμα.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο παγωμένο μπισκότο.
- Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα για να κόβεται, περίπου 3 ώρες.
Για το γαρνίρισμα
- Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό.
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες φλούδες λεμόνι και το χυμό.
- Σιγοβράζουμε για 5-6΄ να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα.
- Ξεφορμάρουμε το τσιζκέικ λεμόνι.
- Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια γαρνίροντας με μια κουταλιά από το γλυκό κουταλιού.
- Αν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε και με σαντιγί.
Μυστικά
- Για πιο λεία υφή της κρέμας με βελούδινο αποτέλεσμα, πρέπει να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη και να γίνει υγρή σαν σιρόπι πριν την προσθέσετε στην κρέμα. Μόνο έτσι ομογενοποιείται σωστά μέσα σε όποια κρέμα κι αν προστεθεί.
- Μπορείτε να φτιάξετε την κρέμα με σκόνη ζελατίνης ή φύλλα ζελατίνης.
- Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα ζελατίνης πρέπει πρώτα να τα μουλιάσετε σε μπολ με κρύο νερό για 10΄ να φουσκώσουν.
- Μετά, θα βάλετε 2 κ.σ νερό να βράσουν.
- Θα στύψετε καλά τις ζελατίνες να φύγουν τα νερά και αφού βγάλετε το βραστό νερό από τη φωτιά ρίχνετε μέσα τις ζελατίνες, ανακινώντας το σκεύος, να λιώσουν.
- Ανακατέψτε καλά και μετά από λίγα λεπτά ρίχνετε την υγρή ζελατίνη στην κρέμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
- Παγώστε το cheesecake κι απολαύστε το μετά από μερικές ώρες που θα έχει σταθεροποιηθεί.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Ηράκλειο: Η Δικαιοσύνης αποχαιρετά τη «σιδηρά κυρία» της
Ασφυκτικά «καυτή» η Κρήτη – Σε πορτοκαλί συναγερμό για θερμική εξάντληση οι κάτοικοι του νησιού
Τα 3 ζώδια που θα γεμίσουν οι τσέπες τους από τις 20 του μήνα
Αυτό το μέρος της Κρήτης υποδέχεται καθημερινά 4.000 επισκέπτες την ημέρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «σύστημα Αυγενάκη» έφαγε πάνω από 6 εκατ. ευρώ - Αποκαλυπτικοί διάλογοι με... «φραπέ»
Συναγερμός στα Χανιά - Διαμέρισμα «τυλίχθηκε» στις φλόγες
Λυράρης... από κούνια «μάγεψε» με τη φωνή του κι έγινε viral στο TikTok - Δείτε το βίντεο
Ταϊλάνδη: 35χρονη έκανε σεξ με βουδιστές μοναχούς, τράβηξε βίντεο και τους εκβίαζε ζητώντας εκατομμύρια ευρώ