Ηράκλειο: 12oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Μπαράζ επιθέσεων κατά αμερικανικών δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ

27.10.2023, 7:35

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις

Αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ από την αρχή του μήνα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Πεντάγωνο, κατηγορώντας εκ νέου «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν», καθώς συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο εξάπλωσης στην περιοχή του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού οι οποίες σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία υπέστησαν επανειλημμένες επιθέσεις με drones και ρουκέτες εδώ και μια εβδομάδα, με φόντο τη σύρραξη ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και τα τελευταία χρόνια θεωρείται κοντά στην Τεχεράνη.

Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου, «οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 12 φορές στο Ιράκ και άλλες 4 στη Συρία», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Η πιο πρόσφατη από τις επιθέσεις αυτές έγινε χθες Πέμπτη, στην αυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ, και προκάλεσε «ήσσονες ζημιές σε υποδομές», πάντως δεν είχε «θύματα», πρόσθεσε ο κ. Ράιντερ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις με drones στη Συρία και στο Ιράκ δεν συνδέεται επίσημα με το Ιράν. Όμως η Ουάσιγκτον κρίνει πως η Τεχεράνη εμπλέκεται, πως πρόκειται για επιθέσεις δι’ αντιπροσώπων, και απείλησε να ανταποδώσει «αποφασιστικά».

«Γνωρίζουμε πως (οι επιθέσεις) γίνονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και θεωρούμε κατά συνέπεια το Ιράν υπεύθυνο για τις οργανώσεις αυτές», επέμεινε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματικός.

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Κάτι που εγείρει ανησυχίες για προοπτική «μεγάλης κλιμάκωσης» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, κατά το Πεντάγωνο.

Στην επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Έκτοτε, πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ