Ηράκλειο: 18oC

Βαπορίσια μακαρονάδα με κιμά

28.11.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Mια πλούσια μακαρονάδα με μπόλικο μελωμένο κιμά είναι πάντα αγαπημένο πιάτο των πληρωμάτων ενός καραβιού.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
  • 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγκέτι
  • 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. πελτές ντομάτας
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • περίπου 1 λίτρο καυτός ζωμός κοτόπουλου
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένο κεφαλοτύρι (ή ξηρή μυζήθρα), για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βαπορίσια μακαρονάδα με κιμά, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς και «σπάζοντάς» τον από την αρχή με μια σπάτουλα, για να χωριστεί στα κομματάκια του και να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
  3. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή, για να μπορέσει ο κιμάς να καβουρδιστεί και να βγάλει ωραία μυρωδιά ψητού και όχι να βράσει, γιατί θα μυρίσει βαριά.
  4. Μόλις οι κόκκοι του γίνουν σπυρωτοί και ροδίσουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  5. Σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα και να κολλήσει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα από την κατσαρόλα.
  8. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τις δάφνες, την κανέλα, τη ζάχαρη και προσθέτουμε ζωμό τόσο ώστε να καλύψει εντελώς τον κιμά.
  9. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  10. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30-35 λεπτά, συμπληρώνοντας με λίγο ακόμη ζωμό ή καυτό νερό, αν σωθεί, ώστε να προκύψει μια πυκνή, μελωμένη σάλτσα.
  11. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κιμά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα σπαγκέτι για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  12. Τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε, όπως είναι καυτά, σε πιάτα.
  13. Περιχύνουμε με τη σάλτσα κιμά και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τριμμένο τυρί κατά βούληση.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ορεστιάδα: Eξαφανίστηκε 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Αθλητικά

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 91-80: «Λύγισαν» στο Βελιγράδι οι «ερυθρόλευκοι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Tελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη χερσαία ζώνη στο Καθολικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος… για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2678: Οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

ΗΠΑ: Έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Δυστυχώς, ένα χρόνιο ζήτημα που με ταλαιπωρεί κατά καιρούς υποτροπίασε» – Αναβάλλονται εμφανίσεις του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κακοκαιρία Adel: Ήχησε το 112 στην Αιτωλοακαρνανία

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →