Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Συνταγή για Σαραγλί από την Αργυρώ

15.11.2024, 0:29

Τα υλικά και η εκτέλεση

Η συνταγή για σαραγλί είναι ένα από τα αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά ταψιού που έφεραν αρχικά οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας.

Υλικά

Για το σαραγλί

  • 1 συσκ. φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο
  • 100 γρ. ψίχα αμύγδαλο αλεσμένη
  • 100 γρ. ψίχα καρύδι αλεσμένο
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 ξύλο κανέλα

Για το σαραγλί

  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία του.
  • Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα φύλλα μας σκεπασμένα με νωπή, καθαρή πετσέτα, για να μην στεγνώνουν και σπάνε όση ώρα δουλεύουμε.
  • Θα χρειαστούμε μια ξύλινη λεπτή βέργα, όπως αυτή που χρησιμοποιούν στην Πελοπόννησο για την παρασκευή σαμουσάδων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια μεταλλική βέργα πολύ λεπτή ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος.
  • Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο.
  • Με τη στενή πλευρά των φύλλων προς τα εμάς, γυρίζουμε τα φύλλα 10 εκατοστά, σαν να τα διπλώνουμε.
  • Πασπαλίζουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι.
  • Βάζουμε τη βέργα κατά μήκος του φύλλου, εκεί που το διπλώσαμε, και χαλαρά ρολάρουμε το φύλλο στη βέργα.
  • Κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα, στη μια πλευρά του ρολού, πιέζουμε και σουρώνουνε το φύλλο ελαφρά.
  • Με προσοχή, σπρώχνουμε το σαραγλί από τη βέργα.
  • Το βάζουμε σε μικρό λεπτό ταψάκι.
  • Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σαραγλί. Γίνονται 6 στο σύνολο, 2 από κάθε είδος (φιστίκι, καρύδι, αμύγδαλο).
  • Τα τοποθετούμε στο ταψί εναλλάξ, πλάι πλάι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις.
  • Λιώνουμε το βούτυρο.
  • Κόβουμε το σαραγλί μέχρι κάτω, σε φέτες 1,5 – 2 εκατοστών.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο, φροντίζοντας να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι την καρδιά του σαραγλί.

Για το σιρόπι

  • Φτιάχνουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά.
  • Το αφήνουμε λίγα λεπτά στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός του.
  • Όπως το βγάζουμε καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα, μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.

Μυστικό για το σιρόπιασμα

  • Προσοχή, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Λίγο λίγο.
  • Πασπαλίζουμε εναλλάξ το κάθε σαραγλί με τον αντίστοιχο ξηρό καρπό που το γεμίσαμε.
  • Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως και να παγώσει το σιρόπι κι έπειτα σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Πολιτική

Εμμανουήλ Φράγκος στο Cretaone: «Οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πάνε στους πραγματικούς αγρότες, όχι σε… κυκλώματα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Ηλικιωμένη κατέβηκε τις σκάλες με το αυτοκίνητο – Δείτε φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Στην παράσταση μνήμης του Νίκου Ξυλούρη ο Ηλίας Πουρσανίδης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Χριστούγεννα: Αυτά τα ζώδια κάνουν τα καλύτερα δώρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά σε πλαστικά μπαλκονιού στην παραλία του Βόλου… προκάλεσε ανησυχία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Ινδία: Επτά ελέφαντες σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση επιβατικού τρένου με κοπάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατεταμένη επιζωοτία, αυστηρά μέτρα – Τι ισχύει για τον εμβολιασμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 69 κιλά χασίς είχε στην κατοχή του 24χρονος – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Τέλος τα ταξίδια εκτός Ελλάδος από τον Αύγουστο για όσους δεν έχουν αλλάξει ταυτότητες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Κίσσαμος: Αναβάλλεται «Η Νύχτα των Ευχών» λόγω κακοκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →