Τα υλικά και η εκτέλεση
Η συνταγή για σαραγλί είναι ένα από τα αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά ταψιού που έφεραν αρχικά οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας.
Υλικά
Για το σαραγλί
- 1 συσκ. φύλλα κρούστας
- 100 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο
- 100 γρ. ψίχα αμύγδαλο αλεσμένη
- 100 γρ. ψίχα καρύδι αλεσμένο
- 250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 2 κ.σ. μέλι
- 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
- 1 ξύλο κανέλα
Για το σαραγλί
- Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία του.
- Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα φύλλα μας σκεπασμένα με νωπή, καθαρή πετσέτα, για να μην στεγνώνουν και σπάνε όση ώρα δουλεύουμε.
- Θα χρειαστούμε μια ξύλινη λεπτή βέργα, όπως αυτή που χρησιμοποιούν στην Πελοπόννησο για την παρασκευή σαμουσάδων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια μεταλλική βέργα πολύ λεπτή ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος.
- Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο.
- Με τη στενή πλευρά των φύλλων προς τα εμάς, γυρίζουμε τα φύλλα 10 εκατοστά, σαν να τα διπλώνουμε.
- Πασπαλίζουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι.
- Βάζουμε τη βέργα κατά μήκος του φύλλου, εκεί που το διπλώσαμε, και χαλαρά ρολάρουμε το φύλλο στη βέργα.
- Κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα, στη μια πλευρά του ρολού, πιέζουμε και σουρώνουνε το φύλλο ελαφρά.
- Με προσοχή, σπρώχνουμε το σαραγλί από τη βέργα.
- Το βάζουμε σε μικρό λεπτό ταψάκι.
- Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σαραγλί. Γίνονται 6 στο σύνολο, 2 από κάθε είδος (φιστίκι, καρύδι, αμύγδαλο).
- Τα τοποθετούμε στο ταψί εναλλάξ, πλάι πλάι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις.
- Λιώνουμε το βούτυρο.
- Κόβουμε το σαραγλί μέχρι κάτω, σε φέτες 1,5 – 2 εκατοστών.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο, φροντίζοντας να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι την καρδιά του σαραγλί.
Για το σιρόπι
- Φτιάχνουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά.
- Το αφήνουμε λίγα λεπτά στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός του.
- Όπως το βγάζουμε καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα, μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.
Μυστικό για το σιρόπιασμα
- Προσοχή, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Λίγο λίγο.
- Πασπαλίζουμε εναλλάξ το κάθε σαραγλί με τον αντίστοιχο ξηρό καρπό που το γεμίσαμε.
- Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως και να παγώσει το σιρόπι κι έπειτα σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο