Ηράκλειο: 34oC

Συνταγή για Σαραγλί από την Αργυρώ

15.11.2024, 0:29

Τα υλικά και η εκτέλεση

Η συνταγή για σαραγλί είναι ένα από τα αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά ταψιού που έφεραν αρχικά οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας.

Υλικά

Για το σαραγλί

  • 1 συσκ. φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο
  • 100 γρ. ψίχα αμύγδαλο αλεσμένη
  • 100 γρ. ψίχα καρύδι αλεσμένο
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 ξύλο κανέλα

Για το σαραγλί

  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία του.
  • Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα φύλλα μας σκεπασμένα με νωπή, καθαρή πετσέτα, για να μην στεγνώνουν και σπάνε όση ώρα δουλεύουμε.
  • Θα χρειαστούμε μια ξύλινη λεπτή βέργα, όπως αυτή που χρησιμοποιούν στην Πελοπόννησο για την παρασκευή σαμουσάδων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια μεταλλική βέργα πολύ λεπτή ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος.
  • Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο.
  • Με τη στενή πλευρά των φύλλων προς τα εμάς, γυρίζουμε τα φύλλα 10 εκατοστά, σαν να τα διπλώνουμε.
  • Πασπαλίζουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι.
  • Βάζουμε τη βέργα κατά μήκος του φύλλου, εκεί που το διπλώσαμε, και χαλαρά ρολάρουμε το φύλλο στη βέργα.
  • Κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα, στη μια πλευρά του ρολού, πιέζουμε και σουρώνουνε το φύλλο ελαφρά.
  • Με προσοχή, σπρώχνουμε το σαραγλί από τη βέργα.
  • Το βάζουμε σε μικρό λεπτό ταψάκι.
  • Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σαραγλί. Γίνονται 6 στο σύνολο, 2 από κάθε είδος (φιστίκι, καρύδι, αμύγδαλο).
  • Τα τοποθετούμε στο ταψί εναλλάξ, πλάι πλάι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις.
  • Λιώνουμε το βούτυρο.
  • Κόβουμε το σαραγλί μέχρι κάτω, σε φέτες 1,5 – 2 εκατοστών.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο, φροντίζοντας να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι την καρδιά του σαραγλί.

Για το σιρόπι

  • Φτιάχνουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά.
  • Το αφήνουμε λίγα λεπτά στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός του.
  • Όπως το βγάζουμε καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα, μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.

Μυστικό για το σιρόπιασμα

  • Προσοχή, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Λίγο λίγο.
  • Πασπαλίζουμε εναλλάξ το κάθε σαραγλί με τον αντίστοιχο ξηρό καρπό που το γεμίσαμε.
  • Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως και να παγώσει το σιρόπι κι έπειτα σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment