Ηράκλειο: 28oC

Βελουτέ σούπα με ψητές ελιές και κολοκυθόσπορο

27.12.2023, 0:30

Οι βελουτέ ταιριάζουν στα χειμωνιάτικα δείπνα, εορταστικά και μη

Χρειάζονται 45 λεπτά και καλύπτει Εύκολο 4 άτομα

60 γρ. βούτυρο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
400 γρ. κάστανα βρασμένα
30 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
80 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
50 ml γάλα φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
½ κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό
16 πράσινες ελιές Αγρινίου χωρίς κουκούτσι
30 ml κονιάκ
1500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
1 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορους, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο με 40 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το καρότο, τα κάστανα, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι και σε μέτρια φωτιά για 20΄, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στα τελευταία 5΄ ρίχνουμε μέσα το εστραγκόν, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10΄ να πέσει η θερμοκρασία. Χτυπάμε επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ προσθέτοντας τα 50 ml γάλα και 60 ml ελαιόλαδο. Περνάμε τη σούπα από σήτα.

Στο μεταξύ, ψήνουμε τις ελιές για 4΄-5΄ σε σχαροτήγανο ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20΄. Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα γαρνίροντας με τις ψητές ελιές, κολοκυθόσπορο και ραντίζοντας με επιπλέον ελαιόλαδο.