Μια σπουδαία ανακάλυψη των ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών Botucatu (IBB-UNESP) του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό βιοϋλικό που επιταχύνει την αναγέννηση οστικού ιστού. Η καινοτόμία αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την οστική αναγέννηση, την οστική μεταμόσχευση και την αποκατάσταση οδοντικών εμφυτευμάτων, μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το ertnews.gr, η χρήση αυτού του υλικού θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κόστους θεραπείας και του χρόνου παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο. Έτσι, θα αποτρέπονται οι συνήθεις παρενέργειες που εμφανίζονται μετά από επεμβάσεις που σχετίζονται με τον οστικό ιστό. Για να επιτευχθεί αυτό, το υλικό θα πρέπει να μιμείται την πολυπλοκότητα της δομής των οστών, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλές και αποτελεσματικό.
«Για πρώτη φορά, τα δεδομένα μας παρήγαγαν επαρκείς αποδείξεις με βάση την υποξία [χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον ιστό] ότι μπορεί να έχουμε ένα νέο βιομιμητικό υλικό με δυνατότητα αναγέννησης οστικού ιστού. Η ποσότητα και η ποιότητα του αυτογενούς οστού που διατίθεται από τον ασθενή δεν είναι πάντα επαρκής για τους σκοπούς του κλινικού μοσχεύματος», δήλωσε ο βιοχημικός Γουίλιαμ Φερνάντο Ζαμπούτζι, καθηγητής στο IBB-UNESP και συγγραφέας της νέας μελέτης.
Το νέο υλικό πιθανόν να προσφέρει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες που απαιτούν οστικό ιστό. Σήμερα, οι τεχνικές μεταμόσχευσης που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα ή που υποβάλλονται σε εκτομή όγκου, περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση οστικών θραυσμάτων που λαμβάνονται από τους ίδιους. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση ενέχει κίνδυνο μόλυνσης και παρατείνει τον χρόνο ανάρρωσης.
Το νέο βιοϋλικό αποτελείται από μονετίτη ο οποίος έχει προσμιχθεί με κοβάλτιο, μια σημαντική ένωση φωσφορικού ασβεστίου που έχει παρόμοια δομή με το ορυκτό των ανθρώπινων οστών. Ο μονετίτης περιέχει ασβέστιο, υδρογόνο, οξυγόνο και φώσφορο και έχει πολλαπλές βιοϊατρικές εφαρμογές. Οι ερευνητές αποφάσισαν να προσθέσουν χλωριούχο κοβάλτιο στο βιοϋλικό επειδή είναι γνωστό ότι προάγει την υποξία και προκαλεί αύξηση του αριθμού των αιμοφόρων αγγείων. Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι δοκιμές κυτταροτοξικότητας έδειξαν ότι το καινοτόμο υλικό είναι ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Biomedical Materials Research». Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό