Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει τον όρο «Μακεδονία»

11.07.2024, 19:41

Τη γραμμή Μίτσκοσκι, ακολουθεί ο ΥΠΕΞ της Βόρεια Μακεδονίας

Επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία» η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον απακάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική κυβέρνηση», στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΥΠΕΞ της χώρας.

Σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής (Voice of America)», ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι ισχυρίστηκε ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε»,  δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας. Στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πώς και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός, εξηγώντας ότι αυτοί οι όροι έχουν διαφορετική σημασία για κάθε μέρος. Από αυτή την άποψη, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να σεβαστούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τις τηρούμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτή είναι η χρήση erga omnes για την οποία μιλάμε».

Ο Μουτσούνσκι συνοδεύει τις ημέρες αυτές τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος στην Ουάσιγκτον αποκαλεί συνεχώς τη χώρα «Μακεδονία».

«Μπορώ να πω ότι έστειλα αρκετά μηνύματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ότι η περιοχή και η Μακεδονία ως χώρα ήταν επί μακρόν όμηροι του παρελθόντος. Πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον και σε αυτό που θα έρθει στο μέλλον. Να κάνουμε ξανά υπερήφανη τη Μακεδονία, αλλά και εκ νέου υπερήφανα τα Βαλκάνια. Να καταστούμε καλοί γείτονες, να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να συνεργαζόμαστε. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς και σε αυτό θα επικεντρωθώ ως πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Μίτσκοσκι.

«Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι το δεύτερο μήνυμα που έστειλα είναι ότι πέρασε η εποχή της υποτέλειας, η εποχή των διεφθαρμένων πολιτικών που проέρχονται από τη Μακεδονία και των πολιτικών που είναι έτοιμοι στο όνομα της προστασίας της διαφθοράς και του εγκλήματος τους και να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Να υπογράψουν τα πάντα, να αποδεχτούν κάθε τι ταπεινωτικό που θα τους προσφερθεί στο τραπέζι μόνο και μόνο για να προστατέψουν το έγκλημά τους», προσθέτει ο Μίτσκοσκι.

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα