Ηράκλειο: 31oC

Ζυμαρικά φούρνου με αρακά, αγκινάρες και κατίκι

01.05.2025, 7:32

Δείτε τη συνταγή 

Μια πρωτότυπη μακαρονάδα φούρνου, που μπορεί να ετοιμαστεί ακόμη και με τα χτεσινά λαδερά.

Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.

  • 500 γρ. πένες ή βίδες
  • 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 150 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα λαχανικά

  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
  • 250 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • 4 καρδιές αγκινάρας σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κουτί (420γρ.) ντοματάκια, χοντροκομμένα
  • 1 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  • Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 3-4 κουτ. σούπας νερό, σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι, τον αρακά, τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε 400 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μείνει το φαγητό με λιγοστά υγρά.
  • Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  • Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που ορίζεται στη συσκευασία.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά που ετοιμάσαμε.
  • Ανακατεύουμε απαλά, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  • Περιχύνουμε τα ζυμαρικά, ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα