Έδωσε μάχη με την επάρατη νόσο
18 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Νικηφοράκης.
Ο γιατρός που με τη δράση, την αλληλεγγύη και τα αισθήματά του για τους μη έχοντες απέδειξε πως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής.
«Η ζωή αξίζει μονάχα αν τη μοιράζεσαι»… Αυτό ήταν το μότο του Κωστή Νικηφοράκη, του ανθρώπου που πρωτομίλησε για την αλληλεγγύη πολύ πριν η λέξη γίνει της μόδας. Αυτός που επιχείρησε να διδάξει τη συλλογική δράση και να ανοίξει νέους δρόμους. Ο γιατρός ήταν από τους πρώτους που έβαλε στους παράγοντες νοσηρότητας όχι μόνο την ασθένεια, αλλά και την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες. Τη δεκαετία του ’80 ο Κωστής Νικηφοράκης σχημάτισε στα Χανιά δομή που υποστήριζε με φαγητό πάνω από 600 άτομα. Μίλησε πρώτος για τον ρόλο του κοινωνικού ιατρείου και στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του τις ιδέες του με σθένος.
Ο «πατέρας» της αλληλεγγύης γεννήθηκε σ’ ένα χωριό των Χανίων το 1950. Έφυγε για την Ιταλία το 1968, προκειμένου να σπουδάσει ιατρική. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Νικηφοράκης αφιέρωσε τη ζωή του σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Οι πολιτικές επιλογές του συνδυάστηκαν με κοινωνικές πρωτοβουλίες, δίνοντας το υπόδειγμα για μια πολιτική πρακτική που δεν μεταθέτει στο μέλλον την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά προτείνει τρόπους συλλογικής δράσης για την άμεση αντιμετώπισή τους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ένας ακόμη χώρος δράσης του Κωστή Νικηφοράκη, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Χανίων το 1994 και εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος στις εκλογές του 1998, 2002 και 2006. Δίνοντας περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης, εξασφάλισε την εθελοντική εργασία γιατρών και τη βοήθεια πολιτών, διοργανώνοντας συσσίτια και ιατρεία για άπορους και μετανάστες στις φτωχές γειτονιές της Σπλάντζιας στα Χανιά.
Την αντίληψή του για το επάγγελμα του γιατρού υπερασπίστηκε και όταν κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη της «17 Νοέμβρη», καταγγέλλοντας τις συνθήκες ανάκρισης του Σάββα Ξηρού.
«Καταπατήθηκαν τα πάντα», υποστήριξε. «Ανθρώπινα δικαιώματα, ιατρική δεοντολογία και ηθική».
«Η σχέση γιατρού και αρρώστου είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Η υγεία και η εκπαίδευση είναι ίσες για όλους. Το κύρος των γιατρών δεν διασφαλίζεται με τη συνεργασία με οποιαδήποτε εξουσία ή πολιτική επιλογή. Η ιατρική είναι μια βαθιά ηθική επιστήμη και μια τέχνη που συνδέει την ευγένεια, το ήθος, την προσέγγιση, την παρέμβαση και πρώτα από όλα τη θεραπεία του αρρώστου», είχε σημειώσει.
Ο γιατρός Κωστής Νικηφοράκης απεβίωσε στις 2 Φεβρουαρίου σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από μάχη με την επάρατη νόσο.
Πηγή: kriti360.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό