Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

6 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης

06.10.2023, 7:00

Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση της κοινωνίας και των θεσμών για την εν λόγω νόσο

Η εγκεφαλική παράλυση (CP) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που προκύπτει από κάποια κάκωση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του βρέφους ή του εμβρύου. Η βλάβη του εγκεφάλου δεν είναι εξελισσόμενη που σημαίνει πως η νόσος δεν επιδεινώνεται ύστερα από την αρχική της εμφάνιση, παρόλο που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη έκπτωση στις δυσλειτουργίες του ατόμου που έχει υποστεί βλάβη σε σχέση με την αρχική επιρροή της νόσου.

Οι επιπτώσεις της εγκεφαλικής παράλυσης κυμαίνονται από ήπιες έως και πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στην κίνηση, το λόγο, τη στάση του σώματος τους, την ισορροπία, την όραση, την ακοή, την αφή, τη σκέψη ή την επικοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλο βαθμό των περιπτώσεων το γνωσιακό επίπεδο δεν επηρεάζεται.

Μερικά από τα αίτια σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι όταν το έμβρυο έχει υποστεί εγκεφαλικό στη μήτρα, ιογενής εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα,  χτύπημα στο κεφάλι κ.α. Όσον αφορά το ερώτημα εάν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν σημειωθεί κλινικά σημαντικές παρεμβάσεις που να είναι ικανές να επιδιορθώσουν επ’ αόριστον την βλάβη στις περιοχές του εγκεφάλου. Βέβαια, υπάρχουν τρεις κύριες κατευθύνσεις έρευνας για την αποκατάσταση του τραυματισμένου εγκεφάλου που είναι σε εξέλιξη. Πρώτον, η αντικατάσταση πολλών τύπων εγκεφαλικών κυττάρων που εμφανίζουν δυσλειτουργία, δεύτερον η επιδιόρθωση τραυματισμένων νευρωτικών διεργασιών και τρίτον η τόνωση της ανάπτυξης και χρήσης του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνες, επηρεάζει πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.