Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

2ος Παγκρήτιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Φωτογραφίας

18.02.2024, 12:09

Με θέμα «Ιστορίες χεριών & επαγγελμάτων»

Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία του 1ου Παγκρήτιου Μαθητικού διαγωνισμού ψηφιακής φωτογραφίας, σε μια προσπάθεια συνεχούς στήριξης της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών/τριών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου Κρήτης προκηρύσσει για το σχολικό έτος 2023-2024 τον 2ο Παγκρήτιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας με θέμα «Ιστορίες χεριών & επαγγελμάτων».

Ο διαγωνισμός διαρθρώνεται σε δύο διακριτούς θεματικούς άξονες.

Τα χέρια μας μεσολαβούν στη σχέση μας με τον κόσμο, στο πώς εκφράζουμε ένα συναίσθημα, μια ιδέα, μια στάση ζωής, μια αξία, μια δράση. Τα χέρια λένε τη δική τους ιστορία. Στη βάση του πρώτου θεματικού άξονα βρίσκεται η αποτύπωση της εκφραστικότητας των μηνυμάτων και των ανεξάντλητων ικανοτήτων της πλούσιας αυτής γλώσσας των χεριών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται μέσα από τη δική τους ματιά να αποτυπώσουν με το φακό τους τις ποικίλες και διαφορετικές οπτικές του πλούσιου εκφραστικού ρεπερτορίου των χεριών, ως μέσου έκφρασης συναισθημάτων (π.χ. χαρά, αγάπη, θυμός κ.τ.λ.), σχέσεων (π.χ. γονέα-παιδιού, δασκάλου-παιδιού), εννοιών (π.χ. επαφή, αλληλεγγύη, προσφορά, πίστη, προσευχή, επικοινωνία, χρόνος, εμπειρία, γνώση, φροντίδα, διαφορετικότητα, συμπερίληψη), στάσεων (π.χ. αποδοκιμασία, αποδοχή, διαμαρτυρία) κτλ. Επισημάνεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες είναι ενδεικτικές .

Ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά στην εξέλιξη των χειρονακτικών και των πνευματικών επαγγελμάτων στο πέρασμα των χρόνων. Κάθε επάγγελμα έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία, η οποία μας ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στο χτες αλλά και στο σήμερα.

Οι μαθητές/τριες καλούνται να απεικονίσουν με τον φακό τους τις πτυχές της επαγγελματικής δραστηριότητας του τόπου τους, θέτοντας στο επίκεντρο παραδοσιακά επαγγέλματα (π.χ. οργανοποιός), επαγγέλματα που τείνουν να εξαλειφθούν (πχ. κατασκευαστής στιβανιών), αλλά και σύγχρονα επαγγέλματα.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής συμμετοχών: 26η Μαρτίου 2024

Δικαίωμα Συμμετοχής

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολικών μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατηγορίες Συμμετοχής

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τη συμμετοχή στις παρακάτω δυο κατηγορίες:

Κ1 : Χέρια
Κ2 : Επαγγέλματα του Χθες & του Σήμερα

Η αξιολόγηση θα γίνει από πενταμελή κριτική η οποία θα βραβεύσει τα 6 καλύτερα έργα των μαθητών/τριών ανά κατηγορία συμμετοχής.