Συμβουλές από τον φαρμακοποιό Alexander Olumese PharmD
Προγραμματίζεται ταξίδι και θέλετε να πάνε όλα «ρολόι»; Βρίσκεστε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή και έχετε άγχος ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ταξίδι σας και στην διασκέδαση σας;
Οι παρακάτω συμβουλές από τον φαρμακοποιό Alexander Olumese PharmD, RPh θα αποδειχθούν παραπάνω από χρήσιμες:
1. Κρατήστε πάνω σας τα φάρμακα στην πτήση
Κρατήστε τα φάρμακα στη χειραποσκευή ή στην τσάντα που θα έχετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροπλάνου, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να μείνετε χωρίς την αγωγή σε περίπτωση απώλειας των αποσκευών. Είναι χρήσιμο να αναγράφετε ευκρινώς τα φάρμακά σας για να επιταχύνετε τη διαδικασία ελέγχου στο αεροδρόμιο.
2. Πάρτε φάρμακα για παραπάνω ημέρες
Μειώνετε έτσι τον κίνδυνο να στερηθείτε τα φάρμακά σας αν χρειαστεί να παρατείνετε τις διακοπές σας είτε επειδή χάσατε κάποια δόση (π.χ. έπεσε το χάπι). Ο φαρμακοποιός συστήνει τη διπλάσια ακόμα ποσότητα, όχι όμως περισσότερο από προμήθεια 90 ημερών για υπερατλαντικά ταξίδια. Θα πρέπει πάντα να έχετε ελέγξει τι περιορισμούς θέτει η χώρα προορισμού σχετικά με την φάρμακα.
3. Αποθηκεύστε σωστά τα φάρμακά σας για το ταξίδι
Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί αλλοιώσουν τα φάρμακα. Τοποθετήστε στη χειραποσκευή τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία φάρμακα και χρησιμοποιήστε μονωμένες θήκες για φάρμακα, με προσοχή στις παγοκύστες κατά τον έλεγχο ασφαλείας. Διατηρείτε τα φάρμακα στην αρχική τους συσκευασία για να διατηρήσετε τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης και σε περίπτωση που παρατηρήσετε αλλαγές στην όψη ή την οσμή τους, καλύτερα να τα αποφύγετε και να αναζητήσετε τα αντίστοιχα σκευάσματα σε τοπικά φαρμακεία.
4. Βοηθήστε τα παιδιά αν λαμβάνουν φάρμακα
Τα παιδιά που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή συνήθως χρειάζονται προετοιμασία. Ίσως θα βοηθούσε μια προσομοίωση σε ένα συντομότερο ταξίδι, κατά το οποίο θα τα προετοιμάσετε για οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, όπως στην περίπτωση πενών ινσουλίνης κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο. αν χρησιμοποιεί ιατρικές συσκευές όπως αντλίες ινσουλίνης. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να είναι εύκολη η πρόσβαση στα φάρμακά τους.
5. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ταξιδέψετε
Μπορεί να σας παράσχει πολύτιμες στοχευμένες συμβουλές για τις ιατρικές σας ανάγκες και τα ταξιδιωτικά σας πλάνα, καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα και συνταγές ώστε να έχετε επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή και να αποφύγετε τυχόν κωλύματα στους ελέγχους.
Ο Olumese υπογραμμίζει ότι το ταξίδι με συνταγογραφούμενα φάρμακα απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και ενημέρωση σχετικά με τους νόμους και τις οδηγίες της χώρας αναχώρησης αλλά και προορισμού.
Πηγή:ygeiamou.gr
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα