«Αγώνας δρόμου» για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο
Ως κορυφαίο ζήτημα αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουρισμό, καθώς οι επιχειρήσεις επιδίδονται σε έναν «αγώνα δρόμου» για να καταφέρουν να καλύψουν τα κενά σε θέσεις εργασίας εν όψει της νέας τουριστικής σαιζόν, που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες. Mια τουριστικής σαιζόν, όπου προμηνύεται να είναι ξανά… χρονιά ρεκόρ για την Κρήτη!
Η πανδημία του κορονοϊού και η επιστροφή στην κανονικότητα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην έξαρση του προβλήματος, καθώς χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι έφυγαν από τον τουρισμό και αναζήτησαν εργασία σε άλλους κλάδους.
Την ίδια στιγμή, η εποχικότητα του επαγγέλματος σε συνδυασμό με την χορήγηση του επιδόματος μόνο για τρεις μήνες, αποτελούν αντικίνητρα για την απορρόφηση και την ένταξη νέου εργατικού δυναμικού και προσωπικού στον κλάδο. Παράλληλα, ωθεί τους παλαιούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην αναζήτηση νέας εργασίας.
5.000 τα κενά στα ξενοδοχεία στην Κρήτη
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Γιώργο Σφακιανάκη, οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία του νησιού, εκτιμάται σύμφωνα με μελέτες, πως θα αγγίξουν στις 5.000.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σφακιανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς όπως υπογράμμισε στο Cretaone.gr, το έλλειμμα προσωπικού στα ξενοδοχεία της Κρήτης με την πάροδο του χρόνου καλύπτεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90%. «Τον Ιούνιο μπαίνουν στην αγορά και οι φοιτητές και συνεπώς εκτιμάται ότι μόνο το 10% των θέσεων εργασίας, δεν καλύπτεται», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Παράλληλα ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι το πρόβλημα στην Κρήτη θα ενταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «όσο η Κρήτη αναπτύσσεται, το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο».
«Η συνεχής ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων από εγχώριες και ξένες αλυσίδες, σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής που υλοποιούνται, όπως το νέο αεροδρόμιο, θα καταστήσουν την Κρήτη ακόμα πιο ελκυστική, ως τουριστικό προορισμό» τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, συμπληρώνοντας πως οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας θα πολλαπλασιαστούν.
Επίσης, ο κ. Σφακιανάκης επεσήμανε ότι θα υπάρξουν ανάγκες για όλες τις ειδικότητες, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν στην αγορά οι παλαιοί εργαζόμενοι, καθώς αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για το τουριστικό προϊόν με τις σπουδές και την εμπειρία τους, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει ο τουρισμός να προσελκύσει νέα στελέχη. «Θα υπάρξουν ανάγκες για όλες τις θέσεις και τις ειδικότητες και η περίοδος να μπει ένας εργαζόμενος στην τουριστική αγορά είναι ιδανική για να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα στον τουρισμό», πρόσθεσε.
Μία στις πέντε θέσεις στα ξενοδοχεία της χώρας δεν καλύφθηκε ποτέ
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκε με σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των καταλυμάτων.
Συνολικά οι ελλείψεις το εργαζόμενων στα ελληνικά ξενοδοχεία έφθασαν τις 53.229 θέσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Πάνω από 5.000 τα κενά και στην εστίαση
Την εκτίμηση ότι τα κενά στην εστίαση θα ξεπεράσουν τα 5.000 περυσινά κενά στην Κρήτη, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί συγκεκριμένος αριθμός ελλείψεων στα καταστήματα εστίασης στην Κρήτη, καθώς παραμένει άγνωστη η ανάπτυξη του κλάδου και το πόσες νέες επισιτιστικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σαιζόν.
Ωστόσο, ο κ. Ριζικιανάκης προέβλεψε ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα είναι το 2024 αυξημένες κατά 10% συγκριτικά με το 2023.
Γιατί φεύγουν οι εργαζόμενοι από τον τουριστικό κλάδο
Η εποχικότητα, η ανασφάλεια, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι απλήρωτες υπερωρίες και οι αργίες καθώς επίσης και η μη τήρηση των συμβάσεων εργασίας, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για τους οποίους οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τον τουρισμό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη.
«Βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου και το επίδομα ανεργίας έχει ήδη τελειώσει, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων θα ξεκινήσει να εργάζεται μετά τις 10 Μάϊου», υπογράμμισε στο Cretaone.gr, ο κ. Κοκολάκης αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό για τρεις μόνο μήνες, γεγονός που όπως είπε χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, δημιουργεί το αίσθημα της ανασφάλειας στους συναδέλφους του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού, Ριζικιανάκης Μιχάλης, ο οποίος μιλώντας στο Cretaone.gr, τόνισε ότι «η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν εφαρμόζεται από το 80 % των τουριστικών επιχειρήσεων», ενώ συμπλήρωσε ότι πολλοί είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που ενώ είναι δηλωμένοι για 4ωρη, μερική απασχόληση, εργάζονται πάνω από 8 ώρες καθημερινά. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο τρίμηνο εποχικό επίδομα ανεργίας, που όπως είπε, αποτελεί αντικίνητρο για να εργάζεται κανείς εποχικά.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, επεσήμανε ότι τόσο ο Σύλλογος που εκπροσωπεί, όσο και οι ξενοδόχοι της Κρήτης κάνουν προσπάθειες στην κατεύθυνση να αυξηθούν οι μήνες χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. «Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι εποχιακοί κατά κύριο λόγο και πρέπει η Πολιτεία να δει την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων κατά τους χειμερινούς μήνες», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες προτάσεις και παρεμβάσεις από όλους τους φορείς, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, ενώ συμπλήρωσε πως στην Κρήτη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και «οι απολαβές των εργαζομένων αυξάνονται και οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται».
Τέλος, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι μέχρι την πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής σαιζόν στην Κρήτη, απαιτείται να υπάρξει ένας παραγωγικός τρόπος στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων στον τουρισμό κατά τους χειμερινούς μήνες. «Εφόσον δεν μπορεί να είναι επίδομα εργασίας λόγω της μη επέκτασης της σαιζόν, θα μπορούσε να υπάρξουν προγράμματα μετεκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων, με σκοπό να ενισχύεται το εισόδημά τους, γεγονός που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν στον τουρισμό», είπε.
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο