Ηράκλειο: 33oC

Ντολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά και μυρωδικά

18.04.2024, 3:40

Έτοιμα σε 1,5 ώρα 

Πρωτότυπα ντολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά, ένας λαχταριστός μεζές για την παρέα, για τα τραπέζια μας, για να συνοδεύουμε το κρασί ή το απόσταγμα της αρεσκείας μας. Αυτή η συνταγή δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!

Υλικά

Για τα αμπελόφυλλα

  • 70 αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 80 ml χυμός λεμονιού
  • 1 φλούδα από λεμόνι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 σπαράγγια, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 250 γρ. ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο ή άλλο, τριμμένα
  • 6 κλωνάρια δυόσμου, χοντροκομμένα
  • 3 κλωνάρια θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φιστίκι κελυφωτό, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για να φτιάξουμε ντολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά και μυρωδικά, σοτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τον χυμό, τα αμπελόφυλλα, τη φλούδα, 500 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα, αλλά όχι να λιώσουν.
  • Σουρώνουμε και ρίχνουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι.
  • Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.
  • Βράζουμε τα υγρά σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρώς.

Γέμιση 

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και τα σπαράγγια με αλατοπίπερο για 3-4 λεπτά.
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, το ξύσμα, τον δυόσμο, το θυμάρι, τα φιστίκια και τις σταφίδες.
  • Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο.
  • Διαλέγουμε τα σκληρά αμπελόφυλλα και τα στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (θέλουμε τα ντολμαδάκια να χωράνε σε μία σειρά, αλλιώς τα ψήνουμε σε δύο ταψιά). Κρατάμε 5-6 φύλλα, για να σκεπάσουμε τα ντολμαδάκια.
  • Ανοίγουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο 1-2 κουτ. γλυκού γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια.
  • Τα τοποθετούμε στο ταψί κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο και από πάνω σκεπάζουμε με τα αμπελόφυλλα που κρατήσαμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Ρίχνουμε στο ταψί τα υγρά από το βράσιμο των φύλλων και ψήνουμε τα ντολμαδάκια για 10 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα τυριά.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για ταλιατέλες με φέτα και αυγό

Συνταγή για γρήγορη θραψαλομακαρονάδα

Συνταγή για γιουβέτσι με μοσχαράκι και λαχανικά

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

IFFHS: Ο Ολυμπιακός 54ος στον κόσμο, 5 ελληνικές ομάδες στο τοπ-500, στη κορυφή η Παρί Σεν Ζερμέν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο Αλέξης Καλοκαιρινός έδωσε το «παρών» στους αγιασμούς των σχολείων – Στιγμιότυπα από τις επισκέψεις του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Αθλητικά

Οι δηλώσεις Σπανούλη για τον ημιτελικό και το… καρφί για τον Αταμάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ΤΩΡΑ στο Άλσος Αχαΐας – Επί ποδός η Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Αθλητικά

Χειρουργήθηκε ο Λουίς Ενρίκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

«Ανοιχτά Ζυθοποιεία» σε όλη την Ελλάδα: Ζήσε την εμπειρία της μπύρας από …μέσα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Καρέ καρέ η δράση 40χρονου διαρρήκτη, επιτέθηκε στους αστυνομικούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι Ρομά «παγώνουν» προσωρινά τις μηνύσεις κατά του δήμου…περιμένοντας τον δήμαρχο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Style

Erik Truffaz Quartet στο το Half Note Jazz Club

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κόσμος

Δείτε πως μοιάζει η κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν

Διαβάστε περισσότερα