Ηράκλειο: 19oC

Συνταγή για λαχταριστό κέικ βανίλιας με μπλούμπερι

21.11.2024, 9:11

Έτοιμο σε 1,5 ώρα 

Τα πολτοποιημένα μπλούμπερι που προσθέτουμε στο γλάσο χαρίζουν σε αυτό το ζουμερό κέικ βανίλιας το εντυπωσιακό του χρώμα.

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 5 αυγά μεσαίου μεγέθους (250 γρ. συνολικό βάρος), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 βανιλίνες
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 120 γρ. μπλούμπερι φρέσκα (αν δεν βρούμε, χρησιμοποιούμε ράσμπερι)

Γλάσο

  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + λίγη ακόμα, αν χρειαστεί
  • 4-5 πολτοποιημένα μπλούμπερι (ή αντίστοιχα ράσμπερι)

Τρόπος Μαγειρέματος 

  • Για να φτιάξουμε το κέικ βανίλια με μπλούμπερι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C, με αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους 20 εκ.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο μέχρι να γίνει μαλακό και κρεμώδες, για περίπου 1 λεπτό.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε στο βούτυρο την άχνη και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Δυναμώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και αέρινο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίνες και ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε το 1/3 μέσα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα μπλούμπερι και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα, ώστε να σκορπίσουν παντού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και τη χτυπάμε 3-4 φορές πάνω στον πάγκο.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την άχνη με την κρέμα με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο, ομοιογενές λευκό γλάσο.
  • Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα μπλούμπερι και ανακατεύουμε, ώστε το γλάσο να πάρει μια ωραία λιλά-θαλασσί απόχρωση.
  • Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε επιπλέον κρέμα (1 κουταλιά τη φορά) μέχρι να αποκτήσει πυκνότητα τέτοια που να μπορούμε να περιχύσουμε το κέικ, χωρίς όμως να στάζει. Το χρησιμοποιούμε αμέσως, γιατί θα σφίξει όσο περνάει η ώρα.
  • Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορη συνταγή: Brownies με καραμέλα

πριν από 3 λεπτά
Αθλητικά

Δημήτρης Γιαννακόπουλος με Νίνο: Η συγκινητική αφιέρωση στον Παύλο και η απίστευτη εξομολόγηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια είναι… «φωτιά και λάβρα» στο κρεβάτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Με 16,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ – Πόσοι θα ψήφισαν κόμματα από Τσίπρα και Σαμαρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ανεπαρκείς οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – Τα σχολεία σε κρίσιμη κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Νέα συντριβή τουρκικού αεροσκάφους: Έπεσε πυροσβεστικό στην Κροατία – Νεκρός ο πιλότος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η συγκινητική ανακοίνωση εγκυμοσύνης που έγινε viral – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Νέα διάσταση στο θρίλερ με τον απανθρακωμένο 27χρονο – Πέθανε από ανακοπή η μητέρα του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Το παραδοσιακό καφενείο «Καμαράκι» που δεν αφήνει παραπονεμένο τον «καλοφαγά»!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Ανθρωποκυνηγητό στη Δάφνη: Τέσσερις δράστες τραυμάτισαν αστυνομικούς κατά τη διάρκεια καταδίωξης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Υγεία

Υπάρχει τελικά «αδελφή ψυχή»; Έξι σημάδια που δείχνουν ότι τη βρήκατε, σύμφωνα με ψυχολόγο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →