Ηράκλειο: 23oC

Ριζότο γαρίδας με ντομάτα και κρεμώδη σάλτσα

26.05.2024, 1:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Ριζότο με κρεμώδη σάλτσα ντομάτας και πλούσια γεύση γαρίδας. Χυλωμένο, al dente και απολαυστικό. Μαγείρεψε σαν επαγγελματίας!

Υλικά

Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα

  • 1 συσκ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με ουρά Pescanova
  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 6 ντοματίνια κομμένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το τελείωμα

  • 50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο
  • Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Για τις γαρίδες

  • Αποψύχουμε τις γαρίδες.
  • Ψιλοκόβουμε τις 4 και τις κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες 1½ λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στην μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.

Για το ριζότο

  • Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3´να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας και τα κλωνάρια του βασιλικού. Σοτάρουμε για 2΄.
  • Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
  • Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
  • Μετά από 17-18´ μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
  • Τέλος όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του αποσύρουμε από την εστία.
  • Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο.
  • Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
  • Αμέσως ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Άγρια επίθεση στην Κυψέλη: Μαθητές χτύπησαν με σκουπόξυλο 17χρονο στην αυλή του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Πολιτική

Θεόδωρος Καράογλου για νεκρούς μάρτυρες στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μπορεί να πέθαναν από το άγχος»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Το «ΑΡΩΜΑ» της Ελεάννας Πιτσικάκη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο – 3 συναυλίες με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Έμειναν όλοι άφωνοι στο πλατό του Λιάγκα: Σήκωσε την μπλούζα του και έδειξε το στήθος του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κόσμος

Στη φυλακή ο Νικολά Σαρκοζί: Σε VIP πτέρυγα με ντους στο κελί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας- Θα πληρώνει για να δει τηλεόραση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Και επίσημα στον Ολυμπιακό ο Ντιλικινά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Και δεύτερο περιστατικό πτώσης μπαλκονιού μέσα σε λίγες ώρες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Εκτινάχθηκε στα 337,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το παγκόσμιο χρέος!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Καιρός

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Για ραγδαία επιδείνωση προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Style

Η ζωή γίνεται καλύτερη για αυτά τα 3 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →