Ηράκλειο: 20oC

Ριζότο γαρίδας με ντομάτα και κρεμώδη σάλτσα

26.05.2024, 1:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Ριζότο με κρεμώδη σάλτσα ντομάτας και πλούσια γεύση γαρίδας. Χυλωμένο, al dente και απολαυστικό. Μαγείρεψε σαν επαγγελματίας!

Υλικά

Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα

  • 1 συσκ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με ουρά Pescanova
  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 6 ντοματίνια κομμένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το τελείωμα

  • 50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο
  • Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Για τις γαρίδες

  • Αποψύχουμε τις γαρίδες.
  • Ψιλοκόβουμε τις 4 και τις κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες 1½ λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στην μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.

Για το ριζότο

  • Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3´να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας και τα κλωνάρια του βασιλικού. Σοτάρουμε για 2΄.
  • Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
  • Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
  • Μετά από 17-18´ μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
  • Τέλος όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του αποσύρουμε από την εστία.
  • Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο.
  • Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
  • Αμέσως ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Τεχνολογία

Κυκλοφόρησε η… «κάλτσα» της Apple αξίας 230$! (βίντεο-φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Χανιά: Πού θα σημειωθεί διακοπή νερού από τη ΔΕΥΑ σήμερα 14/11

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Η Υπηρεσία καθαριότητας ενισχύεται με τρία νέα οχήματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Πάνω από 40 ΑμεΑ εξυπηρετήθηκαν από την νέα Γραμμή Ενημέρωσης την πρώτη εβδομάδα λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

SOS στην Κρήτη: Εντοπίστηκαν κυνηγετικά σκυλιά – Δείτε φώτο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 43χρονη για αρπαγή ανηλίκου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Ανατροπές στα ΑΕΙ: Νέα διαδικασία εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Στη δημοσιότητα 20.000 email της υπόθεσης Έπσταϊν, που προκαλούν ανησυχία σε… ισχυρούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Πολιτική

Βουλή: «Σύγκρουση» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη για την ακρίβεια – Δείτε live

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Μακελειό στα Βορίζια: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντολέα και τον κατασκευαστή της βόμβας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →