Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα εύκολη συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου
Φτιάξε την ωραιότερη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται σε όλα τα νησιά με καρύδια και σταφίδες. Είναι συνταγή νηστίσιμη και vegan. Απολαύστε την γεύση της παράδοσης. Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φύλλο σπιτικό ή εμπορίου προτιμάς.
Υλικά
Κολοκυθόπιτα
- 6 χωριάτικα φύλλα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Γέμιση κολοκυθόπιτας
- 1 1/2 kg κολοκύθα γλυκιά τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
- 1 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
- 2 κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. κοφτές κανέλα
- 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 2-3 πρέζα/ες γαρύφαλλο
Για το σερβίρισμα
- Άχνη και κανέλα
Για την γέμιση
- Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
- Ανακατεύουμε καλά.
Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα
- Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ταψί 36εκ.
- Στρώνουμε ακτινωτά τα 4 χωριάτικα φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην πίτα.
- Καλύπτουμε με τα δυο χωριάτικα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε.
- Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.
- Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
Μυστικά
- Μπορείτε να ψήσετε ένα δυο χωριάτικα φύλλα, να γίνουν τραγανά και αφού κρυώσουν να τα θρυμματίσετε και να τα προσθέσετε στη γέμιση. Θα μαζέψουν τα υγρά της κολοκυθόπιτας και θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα.
- Εναλλακτικά, λίγο σιμιγδάλι σπασμένο παξιμάδι ή φρυγανιά θα μαζέψουν όλα τα υλικά της γέμισης κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Η γέμιση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας, με το ψήσιμο μετατρέπεται σε κρέμα κολοκύθας γεμάτη αρώματα.
- Μπορείτε να παραλείψετε την ζάχαρη και να προσθέσετε μέλι ή όποιο άλλο γλυκαντικό θέλετε.
- Η γλυκιά κολοκυθόπιτα πρέπει να βγει σε λεπτή στρώση και να ψηθεί σωστά ώστε να τραβήξει η γέμιση όλα τα υγρά της.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Απίστευτο: Αρνήθηκε να κάνουν έρωτα και τον τραυμάτισε σοβαρά στα γεννητικά όργανα
Σάλος στη Σκωτία: Εκπαιδευτικός είχε... «διπλή ζωή» στο Only Fans και αποβλήθηκε για 2 χρόνια - Οι φωτογραφίες που την «έκαψαν»
Ηράκλειο: Τροχαίο με τραυματισμό για οδηγό μηχανής στην Φιλοθέη
Συναγερμός για την εξαφάνιση της 19χρονης Βασιλικής από την Αττική
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα (18/7) σε περιοχές της Κρήτης
Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ