Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα εύκολη συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου
Φτιάξε την ωραιότερη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται σε όλα τα νησιά με καρύδια και σταφίδες. Είναι συνταγή νηστίσιμη και vegan. Απολαύστε την γεύση της παράδοσης. Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φύλλο σπιτικό ή εμπορίου προτιμάς.
Υλικά
Κολοκυθόπιτα
- 6 χωριάτικα φύλλα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Γέμιση κολοκυθόπιτας
- 1 1/2 kg κολοκύθα γλυκιά τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
- 1 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
- 2 κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. κοφτές κανέλα
- 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 2-3 πρέζα/ες γαρύφαλλο
Για το σερβίρισμα
- Άχνη και κανέλα
Για την γέμιση
- Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
- Ανακατεύουμε καλά.
Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα
- Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ταψί 36εκ.
- Στρώνουμε ακτινωτά τα 4 χωριάτικα φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην πίτα.
- Καλύπτουμε με τα δυο χωριάτικα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε.
- Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.
- Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
Μυστικά
- Μπορείτε να ψήσετε ένα δυο χωριάτικα φύλλα, να γίνουν τραγανά και αφού κρυώσουν να τα θρυμματίσετε και να τα προσθέσετε στη γέμιση. Θα μαζέψουν τα υγρά της κολοκυθόπιτας και θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα.
- Εναλλακτικά, λίγο σιμιγδάλι σπασμένο παξιμάδι ή φρυγανιά θα μαζέψουν όλα τα υλικά της γέμισης κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Η γέμιση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας, με το ψήσιμο μετατρέπεται σε κρέμα κολοκύθας γεμάτη αρώματα.
- Μπορείτε να παραλείψετε την ζάχαρη και να προσθέσετε μέλι ή όποιο άλλο γλυκαντικό θέλετε.
- Η γλυκιά κολοκυθόπιτα πρέπει να βγει σε λεπτή στρώση και να ψηθεί σωστά ώστε να τραβήξει η γέμιση όλα τα υγρά της.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή
Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παρσωτάκη
Κρήτη: Πως έγινε το αιματηρό περιστατικό στο Έλος Κισσάμου - O δράστης εκτέλεσε το θύμα εν ψυχρώ
Καρέ-καρέ η άγρια επίθεση στον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο - Δείτε αποκαλυπτικό βίντεο
Θεσσαλονίκη: 20χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από μαχαίρωμα στην Περαία
Κρήτη: Τραγωδία με 29χρονο - Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο
Η Κρητικιά τραγουδίστρια που συγκίνησε με την ιστορία της στο The Voice - Δείτε βίντεο
Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο - Δείτε βίντεο από την στιγμή
Στο σφυρί ακίνητα από την ΑΑΔΕ – Ποιο βγαίνει σε πλειστηριασμό στην Κρήτη
Αποκλειστικό cretaone: Με αγωγές εναντίον του Δήμου, απαντούν οι κάτοικοι των Βουτών για τις ρηγματώσεις