Ηράκλειο: 25oC

Ρολό χοιρινό στο φούρνο με πουρέ ογκρατέν

30.05.2024, 1:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Αυτό το χοιρινό ρολό είναι εγγύηση επιτυχίας, νοστιμιάς και γεύσης και η σάλτσα ονειρική. Δοκιμάστε το!

Υλικά

Για το ρολό

  • 2½ kg χοιρινή σπάλα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα
  • 30 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 μήλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φρέσκα βότανα (θυμάρι-δεντρολίβανο)

Για τη σάλτσα

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 μήλο
  • 1 πορτοκάλι
  • 250 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 6 δαμάσκηνα
  • 30 γρ. βούτυρο Lurpak

Για τον γρατιναρισμένο πουρέ

  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 5 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 5 – 6 πατάτες καθαρισμένες (1 κιλό)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο σχοινόπρασο για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Χοιρινό ρολό στο φούρνο

  • Ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε σε ρολό.
  • Το αλείφουμε εσωτερικά με μαλακό βούτυρο και μουστάρδα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο ή ψιλοκομμένο μήλο.
  • Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και αν θέλουμε προσθέτουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα.
  • Τυλίγουμε σφιχτά το χοιρινό σε ρολό.
  • Το δένουμε με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του.
  • Ραντίζουμε το χοιρινό ρολό με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά.
  • Αλείφουμε με το χέρι να πάνε παντού τα υλικά.
  • Το ακουμπάμε στο ταψί με τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε το κρασί και το πορτοκάλι στο ταψί.
  • Προσθέτουμε 2 -3 μικρά κομματάκια βουτύρου.
  • Σκεπάζουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
  • Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
  • Το αφήνουμε να ροδίσει ολόγυρα για 20′ περίπου.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το αλείφουμε δυο τρεις φορές με λίγο μέλι για να γλασάρει, βουτώντας το πινέλο και στα υγρά του ταψιού.
  • Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες.
  • Μαζεύουμε τα υγρά του ταψιού για να κάνουμε τη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με γκρατιναρισμένο πουρέ.

Για το ταψί

  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψί.
  • Δημιουργούμε δηλαδή, ένα στρώμα λαχανικών για να ακουμπήσουμε το κρέας.
  • Προσθέτουμε το μήλο σε κομμάτια και τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Προσθέτουμε λίγα βότανα.
  • Ακουμπάμε το ρολό.

Για τη σάλτσα

  • Σουρώνουμε σε ψιλή σίτα τα υγρά του ταψιού και πιέζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα για να πάρουμε όσο περισσότερη σάλτσα γίνεται. Πριν πιέσουμε τα λαχανικά, κρατάμε τα αποξηραμένα φρούτα για το γαρνίρισμα.
  • Βάζουμε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα και την αφήνουμε να γλασάρει και να δέσει η σάλτσα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.
  • Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή για το σερβίρισμα.

Για τον γκρατιναρισμένο πουρέ

  • Βράζουμε τις πατάτες.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
  • Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.
  • Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι πατάτες, βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά.
  • Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά και τις ξαναβάζουμε στη στεγνή κατσαρόλα.
  • Με σύρμα ή με κουτάλα σπάμε τις πατάτες σε πουρέ ενώ ταυτόχρονα τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για να στεγνώσουν τελείως.
  • Αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ διατηρώντας τον ζεστό.
  • Σε ένα μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
  • Σωτάρουμε για 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και σωτάρουμε για 3 με 4 λεπτά.
  • Τα ρίχνουμε στον πουρέ πατάτας.
  • Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο Lurpak και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας.
  • Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά.
  • Θα σας θυμίσει μία αραιή μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Ρίχνουμε την κρέμα στον πουρέ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 200ºC για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο.
  • Μπορείτε να έχετε κάνει όλη την διαδικασία από πριν, να στρώσετε τον πουρέ στο ταψί και απλά να γκρατινάρετε τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρετε.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 36 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025, Γερμανία – Σλοβενία 99-91: Το «πάλεψε» η παρέα του Ντόντσιτς, πέρασε το φαβορί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Γιούτα: Συντηρητικός ακτιβιστής – συνεργάτης του Τραμπ δέχτηκε πυρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Σπύρος Κοκοτός: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Ελούντα σε παγκόσμιο προορισμό

Διαβάστε περισσότερα