Φανταστική συνταγή από τη Βιέννη
Μία τούρτα με χαρακτηριστική πλούσια γεύση σοκολάτας και γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο, με μεγάλη ιστορία και περίεργο όνομα. Ζάχερτορτε – Sachertorte, από τη Βιέννη. Δοκιμάστε τη!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 160 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα
- 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 160 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 1 πρέζα/ες αλάτι
Για το σιρόπι
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. νερό
- 1 κ.σ. ρούμι
Για την επικάλυψη
- 150 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 1 κ.σ. ρούμι
Για το σιρόπι
- Για την τούρτα ζάχερ (ζάχερτόρτε), ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.
- Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 1΄ ακριβώς.
- Προσθέτουμε το ρούμι.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά δύο ταψάκια 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ζάχαρη και το βούτυρο, να αφρατέψει.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα στο βούτυρο.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και με κουτάλι το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
- Βροχηδόν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε έως ότου γυαλίσει η μαρέγκα 2΄-3΄.
- Ενσωματώνουμε στο μείγμα 2 κουταλιές μαρέγκα, στην αρχή διπλώνοντας απαλά με κουτάλι και προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Διπλώνουμε το μείγμα.
- Το ισομοιράζουμε στα ταψιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 20΄-25΄.
- Αφήνουμε να σταθεί 15΄.
- Τρυπάμε με σουβλί τα παντεσπάνια και τα ποτίζουμε με το σιρόπι.
- Λιώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. ρούμι.
- Ξεφορμάρουμε τα παντεσπάνια.
- Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε σχάρα.
- Αλείφουμε το παντεσπάνι γύρω γύρω με μαρμελάδα και βάζουμε παχιά στρώση στην κορυφή.
- Ακουμπάμε επάνω του το άλλο παντεσπάνι.
- Αλείφουμε καλά πάνω και γύρω γύρω με μαρμελάδα.
Για την επικάλυψη
- Βάζουμε τη σοκολάτα κομματιασμένη σε μπολ.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα και μόλις πάρει βράση την ρίχνουμε στη σοκολάτα.
- Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ρούμι και ανακατεύουμε ξανά.
- Περιχύνουμε από το κέντρο σιγά σιγά τη μισή επικάλυψη, αφήνουμε λίγο να σταθεί (στερεοποιηθεί) και ρίχνουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη.
- Στρώνουμε με παλέτα ή μαχαίρι την επικάλυψη γύρω γύρω.
- Αφήνουμε να στερεοποιηθεί.
- Παγώνουμε στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή
Θλίψη στο Ηράκλειο για την απώλεια του Σπύρου Καλλέργη
Ηράκλειο, η πόλη που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Τραγωδία-σοκ: Νεκρός οδηγός ηλεκτρικού πατινιού - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο
Σοκ στο Μαλεβίζι: Νεκρός μέσα στο σπίτι του βρέθηκε γνωστός επιχειρηματίας
Αγρότες άδειασαν τέσσερις τόνους κοπριάς έξω από κτήριο Περιφέρειας
Ανείπωτη θλίψη στον Κρουσώνα: «Έφυγε» ο Γιώργος Τζαγκαράκης, απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας
Ανησυχία στα Χανιά για ρήγμα στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων (Φωτογραφίες)
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν τις παράνομες επιδοτήσεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διώξεις για κακουργήματα και σε άλλους δύο αγρότες από την Κρήτη