Ηράκλειο: 19oC

Βιεννέζικη τούρτα σοκολάτας

05.07.2024, 0:41

Φανταστική συνταγή από τη Βιέννη 

Μία τούρτα με χαρακτηριστική πλούσια γεύση σοκολάτας και γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο, με μεγάλη ιστορία και περίεργο όνομα. Ζάχερτορτε – Sachertorte, από τη Βιέννη. Δοκιμάστε τη!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 160 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για το σιρόπι

  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ρούμι

Για την επικάλυψη

  • 150 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ρούμι

Για το σιρόπι

  • Για την τούρτα ζάχερ (ζάχερτόρτε), ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 1΄ ακριβώς.
  • Προσθέτουμε το ρούμι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το παντεσπάνι

  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά δύο ταψάκια 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ζάχαρη και το βούτυρο, να αφρατέψει.
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα στο βούτυρο.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και με κουτάλι το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
  • Βροχηδόν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε έως ότου γυαλίσει η μαρέγκα 2΄-3΄.
  • Ενσωματώνουμε στο μείγμα 2 κουταλιές μαρέγκα, στην αρχή διπλώνοντας απαλά με κουτάλι και προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Διπλώνουμε το μείγμα.
  • Το ισομοιράζουμε στα ταψιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 20΄-25΄.
  • Αφήνουμε να σταθεί 15΄.
  • Τρυπάμε με σουβλί τα παντεσπάνια και τα ποτίζουμε με το σιρόπι.
  • Λιώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. ρούμι.
  • Ξεφορμάρουμε τα παντεσπάνια.
  • Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε σχάρα.
  • Αλείφουμε το παντεσπάνι γύρω γύρω με μαρμελάδα και βάζουμε παχιά στρώση στην κορυφή.
  • Ακουμπάμε επάνω του το άλλο παντεσπάνι.
  • Αλείφουμε καλά πάνω και γύρω γύρω με μαρμελάδα.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε τη σοκολάτα κομματιασμένη σε μπολ.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα και μόλις πάρει βράση την ρίχνουμε στη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ρούμι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Περιχύνουμε από το κέντρο σιγά σιγά τη μισή επικάλυψη, αφήνουμε λίγο να σταθεί (στερεοποιηθεί) και ρίχνουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη.
  • Στρώνουμε με παλέτα ή μαχαίρι την επικάλυψη γύρω γύρω.
  • Αφήνουμε να στερεοποιηθεί.
  • Παγώνουμε στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στην Ιταλία: Νεαρός παγιδεύτηκε σε γεωργικό μηχάνημα κι έχασε τη ζωή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι αύριο – Μπλόκα σε Ηράκλειο και Χανιά στον ΒΟΑΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ποιες περιοχές θα μείνουν χωρίς νερό αύριο Τετάρτη 29/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας – Δοκιμάζεται η εκεχειρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Ζωντανός ο παλμός της Εθνικής Επετείου σε κάθε γωνιά του Δήμου Μυλοποτάμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Πολιτική

Συνεδριάζει την Τετάρτη (29/10) το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Η Κρήτη στους 30 πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Μηχανάκι συγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Στο νοσοκομείο ο οδηγός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Αθλητικά

Η Μαρία Στρατουδάκη γράφει ιστορία: 3 μετάλλια και 2 ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Ελλάδα

Άγριο επεισόδιο με άνδρα που απειλούσε με μαχαίρι την οικογένειά του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →