Η γεύση και η μυρωδιά σε αυτά τα ψωμάκια κανέλας είναι το κάτι άλλο!
Δε περιγράφεται η γεύση τους! Θα πλημμυρίσει το σπίτι σας απ’ αυτή τη γλυκιά μυρωδιά της καραμέλας βουτύρου που ευωδιάζουν αυτά τα ψωμάκια.
Υλικά
Για τα ψωµάκια κανέλας
- 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κύβο νωπή μαγιά (25 γρ.)
- 200 ml (3/4 ποτήρι νερού) γάλα χλιαρό
- 3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο λιωμένο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα/ες αλάτι
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μαύρη ή καστανή μαλακή ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κανέλα
Για τα ψωµάκια κανέλας
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τα ψωμάκια κανέλας. (Αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαζευτούν σε μία μπάλα.
- Η ζύμη για τα ψωμάκια κανέλας θα είναι λίγο υγρή.
- Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια.
- Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία – μιάμιση ώρα.
- Ενώνουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, να γίνουν πάστα.
- Αφού ανέβει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και με πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα.
- Αλείφουμε την επιφάνειά της με την πάστα-γέμιση αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
- Την τυλίγουμε σε ρολό.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 3 εκ.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες.
- Αραδιάζουμε τα στρογγυλά ψωμάκια κανέλας (12 ή 14 βγαίνουν), αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
- Αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσουν.
- Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια, τα αλείφουμε γύρω γύρω και από πάνω με αυγό και γάλα ή σκέτο γάλα και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν καλά.
Για τη μαγιά
- Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Πηγή: argiro.gr
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Θρήνος στη Μεσαρά για την αγαπητή Στέλλα που έφυγε πρόωρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βροχή» οι κατασχέσεις για τους επιτήδειους που δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω
Αυτή η παραλία της Κρήτης έχει τα πιο ήρεμα και πεντακάθαρα νερά - Δείτε φώτο
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στη λεωφόρο Καζαντζίδη - 1 τραυματίας (Φωτογραφίες- Βίντεο)
Τουριστές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση – Έφαγαν κρέας από καντίνα
Πένθος στο Λασίθι: «Έφυγε» από τη ζωή ο Εμμανουήλ Νικ. Τσουράκης
4 νεκροί και 7 ασθενείς από σαρκοφάγα βακτήρια σε ακτές!
Ηράκλειο: «Κόβουν» βόλτες και καταγραφούν τα προβλήματα της κοινότητας