Ηράκλειο: 29oC

Φανταστικά ψωµάκια κανέλας

14.11.2024, 10:47

Η γεύση και η μυρωδιά σε αυτά τα ψωμάκια κανέλας είναι το κάτι άλλο! 

Δε περιγράφεται η γεύση τους! Θα πλημμυρίσει το σπίτι σας απ’ αυτή τη γλυκιά μυρωδιά της καραμέλας βουτύρου που ευωδιάζουν αυτά τα ψωμάκια.

Υλικά

Για τα ψωµάκια κανέλας

  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (25 γρ.)
  • 200 ml (3/4 ποτήρι νερού) γάλα χλιαρό
  • 3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μαύρη ή καστανή μαλακή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για τα ψωµάκια κανέλας

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τα ψωμάκια κανέλας. (Αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαζευτούν σε μία μπάλα.
  • Η ζύμη για τα ψωμάκια κανέλας θα είναι λίγο υγρή.
  • Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια.
  • Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία – μιάμιση ώρα.
  • Ενώνουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, να γίνουν πάστα.
  • Αφού ανέβει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και με πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα.
  • Αλείφουμε την επιφάνειά της με την πάστα-γέμιση αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
  • Την τυλίγουμε σε ρολό.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 3 εκ.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες.
  • Αραδιάζουμε τα στρογγυλά ψωμάκια κανέλας (12 ή 14 βγαίνουν), αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
  • Αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσουν.
  • Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  • Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια, τα αλείφουμε γύρω γύρω και από πάνω με αυγό και γάλα ή σκέτο γάλα και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν καλά.

Για τη μαγιά

  • Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
  • Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  • Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Πηγή: argiro.gr

 

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Συνελήφθησαν ανήλικος και δυο 18χρονοι για σωρεία κλοπών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Style

Οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζίμι Κίμελ κέρδισαν βραβεία Emmy 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Τρία χρόνια χωρίς την Ελισάβετ Β’, οι εκδηλώσεις μνήμης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Αθλητικά

Σπανούλης: «Είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας για τα νοκ άουτ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Τρεις συλλήψεις μετά την καταγγελία για λάθος μετάγγιση αίματος σε ιδιωτική κλινική!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Αθλητικά

Ερασιτέχνης ΟΦΗ: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας της ομάδας βόλεϊ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Δείτε που θα σημειωθούν εργασίες κλαδέματος αύριο Τρίτη 9/9

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Κρήτη

Μαφία στην Κρήτη: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τη μοναστική περιουσία – Καταθέτουν αρχιμανδρίτης και επίσκοπος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Αθλητικά

Κριστιάνο Ρονάλντο, η πρόκληση, το σερί και το ρεκόρ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Το «The Late Show With Stephen Colbert» κέρδισε βραβείο Emmy

Διαβάστε περισσότερα