Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Με χοντροκομμένα αμύγδαλα και φετούλες από αχλάδι, που ψήνονται και καραμελώνουν, στολίζουμε αυτό το υπέροχο, ζουμερό κέικ.
Τα υλικά και η διαδικασία για το πεντανόστιμο κέικ
Υλικά
Μερίδες: 8
- 3-4 μεγάλα αχλάδια ή 5-6 μικρά
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 50 γρ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη (αυτή που μοιάζει με άμμο)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 αυγά
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας κονιάκ + 1 σφηνάκι επιπλέον για το σερβίρισμα
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
- 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη + 50 γρ. χοντροκομμένα, για την επιφάνεια
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 ml γάλα φρέσκο
- λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ με αχλάδι και κονιάκ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C (με αέρα) ή στους 180°C (με αντιστάσεις).
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ., αλλά με σχετικά ψηλά τοιχώματα. Αν δεν έχουμε, βάζουμε γύρω γύρω λαδόκολλα, αφήνοντάς τη να εξέχει για να δώσουμε ύψος στη φόρμα.
- Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση (χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε). Αφαιρούμε τον πυρήνα με τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες (λευκή και καστανή) μέχρι να αφρατέψει καλά.
- Προσθέτουμε και το ξύσμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά και χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Ρίχνουμε το κονιάκ και σταματάμε το μίξερ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο μείγμα του βουτύρου σε τρεις δόσεις, εναλλάξ με το γάλα. Κάθε δόση που ρίχνουμε ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
- Στο τέλος ρίχνουμε και τα 300 γρ. αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και χτυπάμε μια-δυο φορές τη φόρμα πάνω στον πάγκο, για να απλωθεί καλά το μείγμα και να φύγει ο αέρας που τυχόν έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να κάνει μια κρούστα το κέικ.
- Έπειτα, βγάζουμε από τον φούρνο, τακτοποιούμε στην επιφάνεια τις φετούλες αχλαδιού, σε κυκλική διάταξη και έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη σαν βεντάλια. Αν είναι κοντά τα αχλάδια, θα χρειαστεί να κάνουμε δύο κύκλους, έναν στο κέντρο κι έναν περιφερειακά, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
- Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα 50 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να καραμελώσουν σε κάποια σημεία τα αχλάδια.
- Βγάζουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
- Ραντίζουμε με 1 σφηνάκι επιπλέον κονιάκ ή πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη, προσέχοντας να μην καλυφθούν εντελώς τα αχλάδια.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιγότεροι κατά 100 χιλιάδες οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»