Ηράκλειο: 17oC

Μουσακάς με αγκινάρες

23.08.2024, 0:29

Μία παραδοσιακή συνταγή μουσακά από την Πάρο!

Ο μουσακάς με αγκινάρες φτιάχνεται με άγρια αγκινάρα, που φυτρώνει σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Έχει σκούρο μωβ χρώμα και χίλιες φορές ωραιότερη γεύση από την καλλιεργίσιμη αγκινάρα.

Υλικά

Για τη βάση

  • 2 kg αγκινάρες
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα/ες ζα΄χαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μην μαυρίσουν).
  • Τις ζεματάμε για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.
  • Κόβουμε κάθε μία στη μέση.

Για τη σάλτσα

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Αφήνουμε να ψήνεται καλά η κάθε πλευρά, για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα.
  • Αφού περάσουν 7 με 8 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 με 6 λεπτά.
  • Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει για 5 λεπτά τη σάλτσα και την αφαιρούμε.
  • Σιγοβράζουμε περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Για την κρέμα

  • Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
  • Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στο κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο γάλα, να μη βράσει, απλώς να ζεσταθεί.
  • Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα (να ψηθεί ελαφρά) για 2 με 3 λεπτά.
  • Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τα αυγά).
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7 με 8 λεπτά περίπου.
  • Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
  • Ρίχνουμε 2 κουτάλες από τη κρέμα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο

  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος ή μακρόστενο ταψί και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Στρώνουμε μέσα τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
  • Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες αγκινάρες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
  • Απλώνουμε τη κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Στο πλευρό των υγειονομικών ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Έρχεται ζόρικος Δεκέμβριος για αυτά τα ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της αστυνομίας 35χρονος που παρενοχλούσε 39χρονη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το εθνικό οδικό δίκτυο του Δήμου στο επίκεντρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Οικονομία

17 επιδόματα πληρώνει αύριο Παρασκευή (28/11) ο ΟΠΕΚΑ – Ποιοι πάνε ταμείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Πηγαδάκια

Το παιχνίδι των καρεκλών: Ποιοι καίγονται πριν καν ξεκινήσει ο ανασχηματισμός στο Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

Σοκ στη Γερμανία: Σκότωσε τη γυναίκα, τους γιους και την αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ένας νερόμυλος από τα παλιά – Δείτε φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο τα ζώα που έχουν θανατωθεί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Αθλητικά

Εθνική Μπάσκετ: Απέναντι στη Ρουμανία «ανοίγει το παράθυρο» για Παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →