Ηράκλειο: 34oC

Γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφύλια

08.09.2024, 0:47

Ιδανικό και για πρωινό!

Γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφύλια. Θυμίζει γλυκιά τάρτα ή πίτα σιροπιασμένη. Ιδανικό και για πρωινό!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμ.
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση καρυδιού

  • 175 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 125 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη (κατά προτίμηση)
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • Πορτοκάλι ακέρωτο
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 250 γρ. σταφύλι μαύρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη το μπολ.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια – δείγμα ότι είναι ενεργή.
  • Κρατάμε 1 φλυτζάνι αλεύρι και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολ.
  • Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τους κρόκους, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε τη ζύμη, να ενωθεί. Εάν κολλάει πολύ την πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, την πασπαλίζουμε πάλι με λίγο αλεύρι.
  • Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.
  • Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Ψήνουμε για 15΄ και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄ μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr