Ηράκλειο: 23oC

Πατατοσαλάτα με λάδι αρωματισμένο με δεντρολίβανο

22.11.2024, 0:29

Δείτε τη συνταγή 

Πανεύκολο και έξτρα αρωματικό λάδι που δεν θα περιορίσουμε μόνο στις πατατοσαλάτες μας.

Υλικά

Για τις πατάτες

  • κατά προτίμηση βιολογικές
  • αλάτι και πιπέρι

Λάδι δεντρολίβανου

  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε φυτώρια, καλά μανάβικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρείτε φρέσκο μπορείτε να βάλετε ξερό – βλ. μυστικό)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο

Λαδολέμονο

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Πατάτες

  • Για να ετοιμάσουμε την πατατοσαλάτα με λάδι αρωματισμένο με δεντρολίβανο πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα μέσα σε άφθονο νερό για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι.
  • Είναι έτοιμες όταν τις διαπερνά με ευκολία.

Λάδι δεντρολίβανου + λαδολέμονο

  • Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα φύλλα του δεντρολίβανου.
  • Τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
  • Σουρώνουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λίγο νερό με πάγο για να κρυώσουν.
  • Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.
  • Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το λάδι δεντρολίβανου.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε για 1 λεπτό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πατατοσαλάτα

  • Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  • Τις ρίχνουμε στο μπολ με το λαδολέμονο, ρίχνουμε αρκετό αλατοπίπερο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Αν δεν βρείτε φρέσκο δεντρολίβανο, θα χτυπήσετε κατευθείαν στο μπλέντερ 1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο μαζί με το λάδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, χωρίς να προσθέσετε μαϊντανό.
  • Το λάδι δεντρολίβανου (χωρίς τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού) διατηρείται στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
  • Στην πατατοσαλάτα μπορείτε να προσθέσετε: 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο, ψιλοκομμένα, 200 γρ. καπνιστή πέστροφα ή σολομό και 1 κουτ. σούπας κάππαρη

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Υγεία

Είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη πραγματικά πιο υγιεινή;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Σπανούλης: «Παίξαμε εξαιρετικά, έχουμε πολύ σημαντικά παιχνίδια μπροστά μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Ελλαδάρα για μετάλλιο! Σάρωσε 76-87 την Λιθουανία και πέρασε στους «4» του Eurobasket! (βίντεο-φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Τα ζώδια που θα θριαμβεύσουν τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Αναβάλλονται τα μαθήματα σε σχολική μονάδα του Δήμου Σητείας – Δείτε το λόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Το μυστικό για έναν καλό ύπνο μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα σας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο Tesla – Το αυτοκίνητο ανήκει σε γνωστό τραγουδιστή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Πυροσβεστική: Σε 31 ανέρχονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ηράκλειο

Κρήτη: Πού θα σημειωθούν διακοπές ρεύματος αύριο Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Φιλετίνια από μοσχάρι με μανιτάρια και ξινόκρεμα

Διαβάστε περισσότερα