Ηράκλειο: 20oC

Μοσχάρι λεμονάτο: Η κλασική συνταγή βήμα-βήμα

01.02.2025, 7:06

Δείτε πως να το φτιάξετε

Φαγητό απλό, λιτό, με διακριτές γεύσεις. Έτσι είναι το σωστό μοσχάρι λεμονάτο. Δείτε πως να το φτιάξετε: 

20′ προετοιμασία
2 ώρες και 20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40′

Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό μοσχάρι, σε κύβους 4-5 εκ. (προτιμάμε ελιά που έχει περισσότερο ζελέ, ώστε να μελώσει η σάλτσα)
2 σκελίδες σκόρδου, ακαθάριστες
3 φύλλα δάφνης (ιδανικά, φρέσκα)
3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ολόκληρα + 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
50 ml ξηρό, λευκό κρασί
300 ml ζωμός κρέατος ή κότας
40 ml ελαιόλαδο + 80 ml ωμό αγουρέλαιο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για το μοσχάρι λεμονάτο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το μοσχάρι – πρέπει να χωράει ακριβώς σε μονή στρώση.
Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, να πιάσει κρούστα, να καραμελώσει.
Με μια λαβίδα γυρίζουμε το μοσχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ώστε να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το μοσχάρι σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, να πάρει όλα τα καραμελωμένα ζουμιά.
Σβήνουμε με το κρασί και τώρα είναι που θα ξεκολλήσει η νόστιμη κρούστα από τον πάτο, οπότε τρίβουμε έντονα με την κουτάλα για 2-3 λεπτά.
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι μαζί με τα ζουμιά που έβγαλε στην πιατέλα, προσθέτουμε τον ζωμό, ίσα να το καλύπτει και ρίχνουμε τις δάφνες, τα ολόκληρα κλωνάρια θυμαριού, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Βάζουμε τις σκελίδες ακαθάριστες και ολόκληρες, για να είναι πιο απαλή η γεύση του σκόρδου και για να μη διαλυθεί κατά το μαγείρεμα.
Φέρνουμε δίπλα μας ένα μπολάκι με νερό και κουτάλι και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί, συνήθως περίπου 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και κλείνουμε το καπάκι, για να μην εξατμιστούν τα υγρά – δεν έχουμε βάλει πολλά άλλωστε. Γι’ αυτό έχουμε τον νου μας και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό.
Έτσι, με κλειστό καπάκι, θα μελώσει καλύτερα το μοσχάρι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, θέλουμε το μοσχάρι να μαλακώσει καλά και στην κατσαρόλα να έχει ελάχιστη σάλτσα, δεν είναι κοκκινιστό.
Βγάζουμε το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού (ανάλογα με τα γούστα μας, το αυξομειώνουμε).
Τραβάμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το ωμό αγουρόλαδο και το ψιλοκομμένο θυμάρι.
Σερβίρουμε το μοσχάρι με ρύζι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές ή φούρνου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 ώρες
Υγεία

Χάστε 4 κιλά και ρίξτε χοληστερόλη και σάκχαρο σε λιγότερο από 2 μήνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →