Ηράκλειο: 29oC

Μοσχάρι λεμονάτο: Η κλασική συνταγή βήμα-βήμα

01.02.2025, 7:06

Δείτε πως να το φτιάξετε

Φαγητό απλό, λιτό, με διακριτές γεύσεις. Έτσι είναι το σωστό μοσχάρι λεμονάτο. Δείτε πως να το φτιάξετε: 

20′ προετοιμασία
2 ώρες και 20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40′

Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό μοσχάρι, σε κύβους 4-5 εκ. (προτιμάμε ελιά που έχει περισσότερο ζελέ, ώστε να μελώσει η σάλτσα)
2 σκελίδες σκόρδου, ακαθάριστες
3 φύλλα δάφνης (ιδανικά, φρέσκα)
3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ολόκληρα + 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
50 ml ξηρό, λευκό κρασί
300 ml ζωμός κρέατος ή κότας
40 ml ελαιόλαδο + 80 ml ωμό αγουρέλαιο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για το μοσχάρι λεμονάτο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το μοσχάρι – πρέπει να χωράει ακριβώς σε μονή στρώση.
Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, να πιάσει κρούστα, να καραμελώσει.
Με μια λαβίδα γυρίζουμε το μοσχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ώστε να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το μοσχάρι σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, να πάρει όλα τα καραμελωμένα ζουμιά.
Σβήνουμε με το κρασί και τώρα είναι που θα ξεκολλήσει η νόστιμη κρούστα από τον πάτο, οπότε τρίβουμε έντονα με την κουτάλα για 2-3 λεπτά.
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι μαζί με τα ζουμιά που έβγαλε στην πιατέλα, προσθέτουμε τον ζωμό, ίσα να το καλύπτει και ρίχνουμε τις δάφνες, τα ολόκληρα κλωνάρια θυμαριού, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Βάζουμε τις σκελίδες ακαθάριστες και ολόκληρες, για να είναι πιο απαλή η γεύση του σκόρδου και για να μη διαλυθεί κατά το μαγείρεμα.
Φέρνουμε δίπλα μας ένα μπολάκι με νερό και κουτάλι και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί, συνήθως περίπου 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και κλείνουμε το καπάκι, για να μην εξατμιστούν τα υγρά – δεν έχουμε βάλει πολλά άλλωστε. Γι’ αυτό έχουμε τον νου μας και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό.
Έτσι, με κλειστό καπάκι, θα μελώσει καλύτερα το μοσχάρι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, θέλουμε το μοσχάρι να μαλακώσει καλά και στην κατσαρόλα να έχει ελάχιστη σάλτσα, δεν είναι κοκκινιστό.
Βγάζουμε το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού (ανάλογα με τα γούστα μας, το αυξομειώνουμε).
Τραβάμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το ωμό αγουρόλαδο και το ψιλοκομμένο θυμάρι.
Σερβίρουμε το μοσχάρι με ρύζι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές ή φούρνου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στην Κρήτη: Αύριο 13/8 το τελευταίο αντίο στον αγαπητό Γιώργο Νταγιαντά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Τηλεφωνικές απάτες σε Ηράκλειο και Λασίθι – Απέσπασαν από δύο ηλικιωμένες συνολικά 65.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Η Nutella σε «κρίση»: Στα «ύψη» θα φτάσει η τιμή του δημοφιλούς προϊόντος παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Απόκοσμες εικόνες στην Χίο: Βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από παραλίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Μοιραία βουτιά για 55χρονο σε παραλία της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση Τζόκερ 12/8: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στην Αχαΐα: Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή εκτοπισμένων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Υγεία

Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτό είναι το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που επηρεάζει το χέρι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Κλήρωση Eurojackpot: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 2,5 εκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Φρίκη στις ΗΠΑ: Νεκρό βρέφος μετά από βάναυσο ξυλοδαρμό από τον πατέρα του

Διαβάστε περισσότερα