Ηράκλειο: 17oC

Γριβάδι γεμιστό με ρύζι

16.02.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Στις παραλίμνιες περιοχές το γριβάδι μαγειρεύεται με πάμπολλους τρόπους. Στη συγκεκριμένη συνταγή το γεμίζουμε με ρύζι με κύμινο και σταφίδες, και τη γέμιση που περισσεύει την απλώνουμε τριγύρω του στο ταψί.

Υλικά
Μερίδες: 8

  • 1 μεγάλο γριβάδι (ή άλλο μεγάλο ψάρι) βάρους 2,5-3 κιλών, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • 2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου, σπασμένοι (ή 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 2 μέτρια καρότα + 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση, για το ταψί (προαιρετικά)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για το γεμιστό γριβάδι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  • Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι εξωτερικά, αλλά και μέσα στο άνοιγμα της κοιλιάς του, εκεί όπου βρίσκονταν τα εντόσθια.
  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, στο μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, το κύμινο (σπόροι ή σκόνη), αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον μισό ζωμό (ή νερό).
  • Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε τις σταφίδες και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 2-3 λεπτά και με αυτό γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού κατά τα 2/3, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο και θα χυθεί έξω (θα περισσέψει κάποια ποσότητα, την οποία αφήνουμε κατά μέρος.)
  • Ράβουμε γερά την κοιλιά του ψαριού με σπάγκο μαγειρικής.
  • Τοποθετούμε το ψάρι στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού που να το χωράει άνετα και γύρω του απλώνουμε τη γέμιση που περίσσεψε και το κρεμμύδι με το καρότο (αν τα χρησιμοποιήσουμε).
  • Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (ή νερό) και ραντίζουμε ψάρι και γέμιση του ταψιού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν το ψάρι και η γέμιση, και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ με αέρα (ή σκέτο γκριλ) και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το ψάρι να ροδίσει.
  • Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε με ψαλίδι και αφαιρούμε τον σπάγκο και τακτοποιούμε το ψάρι σε μεγάλη πιατέλα (ή φέρνουμε το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού). Γύρω από το ψάρι βάζουμε τη γέμιση του ταψιού και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →