Ηράκλειο: 16oC

Χάρβαρντ: Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας!

09.03.2025, 9:17

Τόσο το κοινό όσο και το έξτρα παρθένο βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία

Μπορεί ένα απλό συστατικό της διατροφής να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου –ιδιαίτερα πάνω από επτά γραμμάρια την ημέρα– μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Το ελαιόλαδο έχει ήδη συνδεθεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και καθυστέρηση της νοητικής έκπτωσης. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει συγκεκριμένα τη σχέση του με τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το 1990 έως το 2018, εξετάζοντας πάνω από 90.000 συμμετέχοντες στο πλαίσιο των ερευνών Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την πρόσληψη ελαιολάδου – από σπάνια κατανάλωση μέχρι καθημερινή λήψη άνω των επτά γραμμαρίων (περίπου μια κουταλιά της σούπας).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, ανεξαρτήτως της συνολικής ποιότητας της διατροφής τους.

Η έρευνα δεν σταματά μόνο στη γενική κατανάλωση ελαιολάδου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο το κοινό όσο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται να έχει επιπλέον οφέλη, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ενός μηχανισμού που προστατεύει τον εγκέφαλο από νευροτοξίνες και βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων.

Επιπλέον, η κατανάλωση ελαιολάδου αύξησε τη δραστηριότητα σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τη νόηση, ενώ ταυτόχρονα μείωσε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δύο παράγοντες που συνδέονται με την άνοια και τη γνωστική παρακμή.

Σύμφωνα με τον Τάσο Γ. Κυριακίδη, επίκουρο καθηγητή βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και ειδικό στο ελαιόλαδο, «Αυτή η καλά σχεδιασμένη, μεθοδολογικά ορθή μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία για τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία του εγκεφάλου».

Με την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία κατά της γνωστικής έκπτωσης. Έτσι, η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας και την πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Πηγή: pronews.gr

πριν από 3 ώρες
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →