Ηράκλειο: 34oC

Κέικ λεμονιού με κράνμπερις

27.04.2025, 8:37

Δείτε τη συνταγή 

Ξύσμα και χυμός για το άρωμα, γιαούρτι που το κάνει ζουμερό και κράνμπερις σε ένα πραγματικά νόστιμο αλλά και πανεύκολο κέικ.

Υλικά
Μερίδες: 8-10

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) αλάτι
  • 230 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 45 ml χυμός λεμονιού
  • 4 αυγά μεγάλου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις, μουλιασμένα σε νερό για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν

Διαδικασία

  • Για το κέικ λεμονιού με κράνμπερις, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια απλή μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10 x 23 εκ.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, χτυπάμε για λίγο να ενσωματωθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού και το γιαούρτι (το καθένα σε δύο δόσεις).
  • Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα κράνμπερις και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα για να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
  • Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment