Ηράκλειο: 28oC

Συνταγή: Χανιώτικα καλτσούνια στο τηγάνι

27.07.2025, 22:11

Δείτε παρακάτω την συνταγή 

Η απόλυτη συνταγή για χανιώτικα καλτσούνια στο τηγάνι, με χειροποίητη ζύμη και γέμιση από ανθότυρο και ξινομυζήθρα. Σερβίρετε με μέλι και σουσάμι.

Συστατικά

Για τη ζύμη

150 γρ. νερό

60 γρ. ελαιόλαδο

10 γρ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. αλάτι

400 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για τον πάγκο

1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

300 γρ. ανθότυρο, ή τυρομάλαμα

100 γρ. ξινομυζήθρα

αλάτι

1 κρόκο, από μεσαίο αυγό

Για το σερβίρισμα

μέλι

σουσάμι, καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι.

Τυλίγουμε το ζυμάρι με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.

Για τη γέμιση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ανθότυρο και την ξινομυζήθρα, και με ένα πιρούνι λιώνουμε και αναμειγνύουμε τα τυριά.

Προσθέτουμε το αλάτι και τον κρόκο, και ανακατεύουμε ξανά.

Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει.

Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία να φτάσει στους 170-180°C.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και μεταφέρουμε πάνω το ζυμάρι.

Πασπαλίζουμε με επιπλέον αλεύρι και ανοίγουμε το ζυμάρι σε πολύ λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους με ένα κουπ πατ διαμέτρου 11εκ.

Αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει περιμετρικά και ανάμεσα από τους κύκλους, την πλάθουμε ξανά, και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Προσθέτουμε στο κέντρο του κάθε κύκλου 1 κ.σ. από τη γέμιση και αλείφουμε περιμετρικά με νερό ώστε να κολλήσει η ζύμη.

Διπλώνουμε στη μέση τα κομμάτια, δημιουργώντας καλτσούνια σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Πατάμε ελαφρά τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πατάμε το κάθε καλτσούνι στη μέση με τα δάχτυλα για να γίνει πιο λεπτό.

Ρίχνουμε τα καλτσούνια στο τηγάνι σε δόσεις, ανακατεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε τα καλτσούνια από το τηγάνι με τη βοήθεια της κουτάλας και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε με μέλι και σουσάμι.

Σύνοψη άρθρου

  • Η συνταγή περιλαμβάνει χειροποίητη ζύμη με ελαιόλαδο και λεμόνι, και γέμιση από ανθότυρο και ξινομυζήθρα.
  • Τα καλτσούνια σχηματίζονται σε μισοφέγγαρα και τηγανίζονται σε ηλιέλαιο στους 170-180°C.
  • Για καλύτερη γεύση, σερβίρονται με μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι.
  • Η ζύμη χρειάζεται να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πριν τη χρήση και τα καλτσούνια τηγανίζονται για 3-4 λεπτά.
πριν από 1 λεπτό
Υγεία

Η Φοξ υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον νεφρό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Καμίνια: Συνελήφθη η 20χρονη αδερφή του 5χρονου που τον άφησε μόνο του στο σπίτι (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ «Ο Κύκλος του Πολιτισμού» στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κρήτη

Ξανά στην πλατεία Ελευθερίας για την Δημόσια Υγεία (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο το 22ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ασθένειες των Υδρόβιων Οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Style

Κίνα: Ένα πολιτιστικό κέντρο κεραμικής εξελίσσει τον βιομηχανικό τουρισμό στην πόλη Κουαντσόου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Καραμπόλα 3 οχημάτων στον ΒΟΑΚ – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Πώς να διατηρήσεις το μαύρισμα του καλοκαιριού μετά τις διακοπές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Αυτοψία στα έργα διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης 150 οχημάτων στο Πάρκο Ερυθραίας από Καλοκαιρινό και Σισαμάκη (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Η αγάπη έρχεται για αυτά τα 3 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα