Ηράκλειο: 30oC

Κατσικάκι στην κατσαρόλα με άγρια σπαράγγια, πατάτες και καρότα

07.05.2025, 2:05

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Φαγητό της άνοιξης, όταν βγαίνουν στους όχτους τα λεπτά, άγρια σπαράγγια, που εδώ ο σεφ τα μαγειρεύει στην κατσαρόλα με κατσικίσια σπάλα.

Θα τα βρούμε σε αρκετές λαϊκές αγορές, αν και ακριβούτσικα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε απλά πράσινα σπαράγγια, καλλιεργημένα.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κιλά κατσικίσια σπάλα με το κόκαλο, σε μέτρια κομμάτια
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 300 γρ. καρότα μικρά, καθαρισμένα, ολόκληρα
  • 2 μάτσα σπαράγγια, κατά προτίμηση άγρια
  • 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κατσικάκι στην κατσαρόλα με άγρια σπαράγγια, πατάτες και καρότα σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος σε δόσεις, για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  2. Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν καλά.
  4. Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αμέσως τα κομμάτια του κρέατος μαζί με τα ζουμιά που άφησαν στο μπολ και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 3-4 εκ. και αφήνουμε να πάρει βράση.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε καλά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μισογίνει το κρέας.
  8. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, αν χρειάζεται.
  9. Μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά το κρέας και τα λαχανικά.
  10. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα σπαράγγια, κόβοντας τη σκληρή άκρη των κοτσανιών και αφαιρώντας τις σκληρές ίνες.
  11. Τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον μάραθο, όταν περάσει το 40λεπτο μαγείρεμα των λαχανικών.
  12. Μαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα για άλλα 5-8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Τακτοποιούμε το κρέας και όλα τα λαχανικά (πατάτες, καρότα και σπαράγγια) σε μια πιατέλα.
  14. Ρίχνουμε στη σάλτσα που έμεινε στην κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
  15. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  16. Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

«Το ελαιόλαδο χάνει τη μάχη» – Μειωμένος ο καρπός στα δέντρα και πτώση στις τιμές έως και 50%!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Ένταση στη Μονή Σινά: «Θα μείνουμε απ’έξω μέχρι θανάτου», λένε μοναχοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Η καρδιά της φοιτητικής ζωής χτυπάει στην Κρήτη – Δες πως να τα βγάλεις πέρα και να περάσεις τέλεια!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Δημόσια συζήτηση «Επανενώνοντας τον Άνθρωπο με τη Φύση: Από την Κλιματική Κρίση στη Συμφιλίωση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Έκρυβαν 1 κιλό χασίς, παραισθησιογόνα μανιτάρια και χάπια σε σκηνή κάμπινγκ – Δύο συλλήψεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Style

Ο Ενρίκε Ιγκλέσιας και η Άννα Κουρνίκοβα περιμένουν το τέταρτο παιδί τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Ελληνικά αυγά: «Προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές όχι καρκίνο» καθησυχάζει ειδικός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Νέο τροχαίο ατύχημα – ΙΧ καρφώθηκε σε σταθμευμένα οχήματα (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κρήτη

Ένα ακόμη τροχαίο στην Κρήτη: Στο νοσοκομείο Χανίων οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ. – Δείτε εικόνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Αθλητικά

«Χρυσή Μπάλα»: Βλέπει Ντεμπελέ νικητή ο Μπουσκέτς

Διαβάστε περισσότερα