Ηράκλειο: 18oC

Στριφτάρια με φρέσκα φασολάκια και ντομάτα

28.04.2025, 20:10

Ζυμαρικά που μυρίζουν άνοιξη

Τα χρώματα της ιταλικής σημαίας σε έναν απίθανο γευστικό συνδυασμό: φασολάκια για το πράσινο, στριφτάρια και τυρί για το λευκό και ντομάτες για το κόκκινο.

Στην Μπαζιλικάτα, επαρχία της νοτιοανατολικής Ιταλίας, τα φασολάκια είναι αγαπητό υλικό. Η συνταγή, caputi con i fagiolini occhipinti e i pomodorini freschi, φτιάχνεται με φρέσκα τρυφερά φασολάκια μιας ντόπιας ποικιλίας μαυρομάτικου («occhipinti» σημαίνει «βαμμένα μάτια»). Εμείς μπορούμε να το φτιάξουμε με οποιαδήποτε φρέσκα φασολάκια και ιδανικά με αμπελοφάσουλα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 400 γρ. ζυμαρικά caputi (ή capunti) ή στριφτάρια
  • 1 κοκκινόφλουδο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες (με το ζουμί τους)
  • 20-25 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. πράσινα φασολάκια, κατά προτίμηση τσαουλιά ή άλλα λεπτά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 150 γρ. φρέσκια ρικότα ή ανθότυρο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα φρέσκα φασολάκια με στριφτάρια και ντομάτα, πρώτα σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μαζί το λάδι και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 7 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι και τον μισό βασιλικό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  3. Παράλληλα, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 4 λίτρα νερό και 40 γρ. αλάτι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα φασολάκια και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό
  5. Μετά το δεκάλεπτο βρασίματος των φασολιών, προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και τα βράζουμε όλα μαζί για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που λέει η συσκευασία των ζυμαρικών.
  6. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα φασολάκια (κρατάμε στην άκρη περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε και το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
  8. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ρικότα σε κάθε πιάτο.

Μυστικά

Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον ομφαλό (το υποπράσινο σημείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντομάτας και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους. Βουτάμε κάθε ντομάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά τη βουτάμε μέσα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό, στο οποίο ιδανικά έχουμε βάλει και μερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη με το χέρι μας. Κόβουμε τις ντομάτες στα 4 και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια. Από κάθε ντομάτα μένουν 4 κομμάτια, τα οποία κόβουμε καταπώς λέει κάθε συνταγή.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Ζώδια: Ποια να διαλέξεις αν θέλεις μακροχρόνια σχέση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Δυναμική παρουσία της Κρήτης και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην Αθήνα για τη «σωτηρία» της Παπούρας (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Ανήλικος επιτέθηκε με σουγιά σε 17χρονο συμμαθητή του μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στην Λήμνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Style

Έξω φρενών γνωστή τραγουδίστρια – Έδιωξε θαμώνα από το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Στην εκδήλωση για το μνημείο της Παπούρας παρέστη ο Στέφανος Κασσελάκης (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο από τη στιγμή που άγνωστοι τοποθετούν γκαζάκια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κρήτη

Γνωστός ηθοποιός παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη σύντροφό του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Style

Πως να φτιάξετε πίτσα πεπερόνι εύκολα και γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →