Ηράκλειο: 30oC

Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

14.05.2025, 23:30

Δείτε τη συνταγή 

Το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό είναι αυτό το πλούσιο κοκκινιστό με κόκκορα, χοντρά μακαρόνι και τριμμένη ξερή μυζήθρα.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 1 κόκορας, κομμένος σε 8 – 10 κομμάτια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  • 800 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 300 – 400 ml ζωμός κότας
  • 100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  • 500 γρ. χοντρά μακαρόνια
  • 1/4 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή πριν τα χρησιμοποιήσουμε
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια, αρχικά αλατίζουμε καλά τις μερίδες του κόκορα.
  • Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τις μερίδες του πουλερικού (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε μονομιάς) και τις σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Προσθέτουμε στα κενά του σκεύους τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα περίπου 3 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσει το σκόρδο, γιατί θα πικρίσει.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Τότε, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια από το στήθος που θα έχουν ήδη μαλακώσει καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά (αν τα αφήσουμε παραπάνω στην κατσαρόλα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν).
  • Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα μπούτια για άλλα 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
  • Βγάζουμε τα κομμάτια του πουλερικού με λίγη σάλτσα σε μια πιατέλα και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να διατηρηθούν ζεστά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  • Τα μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ρουφήξουν μέρος της σάλτσας, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο από το ζωμό ή το νερό.
    Σερβίρουμε τον κόκορα με τα μακαρόνια και τη σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τριμμένη μυζήθρα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ παρευρέθη ο Δήμαρχος Βιάννου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

«Το ελαιόλαδο χάνει τη μάχη» – Μειωμένος ο καρπός στα δέντρα και πτώση στις τιμές έως και 50%!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Ένταση στη Μονή Σινά: «Θα μείνουμε απ’έξω μέχρι θανάτου», λένε μοναχοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Η καρδιά της φοιτητικής ζωής χτυπάει στην Κρήτη – Δες πως να τα βγάλεις πέρα και να περάσεις τέλεια!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Δημόσια συζήτηση «Επανενώνοντας τον Άνθρωπο με τη Φύση: Από την Κλιματική Κρίση στη Συμφιλίωση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Έκρυβαν 1 κιλό χασίς, παραισθησιογόνα μανιτάρια και χάπια σε σκηνή κάμπινγκ – Δύο συλλήψεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Style

Ο Ενρίκε Ιγκλέσιας και η Άννα Κουρνίκοβα περιμένουν το τέταρτο παιδί τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Ελληνικά αυγά: «Προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές όχι καρκίνο» καθησυχάζει ειδικός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Νέο τροχαίο ατύχημα – ΙΧ καρφώθηκε σε σταθμευμένα οχήματα (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Ένα ακόμη τροχαίο στην Κρήτη: Στο νοσοκομείο Χανίων οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ. – Δείτε εικόνες

Διαβάστε περισσότερα