Ηράκλειο: 26oC

Ντολμαδάκια γιαλαντζί της γιαγιάς

07.06.2025, 7:25

Δείτε πως να τα φτιάξετε βήμα-βήμα 

Ένα παραδοσιακό πιάτο που μας θυμίζει τα ωραία κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς.

Θα φτιάξουμε ντολμαδάκια με τα χεράκια μας, ακολουθώντας βήμα βήμα τη διαδικασία παρασκευής τους.

5′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά

Μερίδες: 4
1/2 κιλό αμπελόφυλλα
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι δυόσμος φρέσκος ή 2 κουτ. σούπας ξερός
1½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
χυμός 1 λεμονιού
3 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 λεμόνια και άνηθος για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
Προσθέτουμε μία κούπα νερό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Παίρνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους, και βάζουμε 1 κουτάλι γλυκού γέμιση.
Η γέμιση μπαίνει στη βάση του αμπελόφυλλου και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φίλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά.
Διπλώνουμε κατόπιν πάνω από τη γέμιση και τις άλλες πλευρές του αμπελόφυλλό εναλλάξ, συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι και τυλίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε στο βάθος μιας κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και την γεμίζουμε κυκλικά.
Τα τοποθετούμε σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω, και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και λίγο λάδι.
Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μη διαλυθούν και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50 λεπτά. Αφού σωθεί το νερό, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε ένα-ένα με το χέρι για να μη διαλυθούν.

Μυστικά

Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μυρωδικά, όπως 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι δυόσμο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκι. Στην Κρήτη στη γέμιση προσθέτουν 1 καρότο, 1 κολοκύθι, 1 μελιτζάνα, 1 πατάτα και 2 ντομάτες, όλα περασμένα στον τρίφτη.
Αν θέλουμε να βάλουμε κιμά, απλώς τον προσθέτουμε στη γέμιση, χωρίς να τον τσιγαρίσουμε.
Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι.
Για μια εύκολη σάλτσα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 κουταλιά λάδι και 1 ποτήρι νερού ζωμό από τα ντολμαδάκια (αφού κρυώσει), στον οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε τη σάλτσα συνέχεια. Προσθέτουμε1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι και χυμό 1 λεμονιού. Μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Ένα διαφορετικό πιάτο είναι ντολμαδάκια με φακόρυζο, όπου βάζουμε μισή ποσότητα ρύζι και μισή φακές-βρασμένες. Τολμήστε το!

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 24 λεπτά
Καιρός

Ο καιρός αύριο: Ενισχύονται οι άνεμοι – Εως 34 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Βλάβη σε πλοίο από Αίγινα προς Πειραιά – Ταλαιπωρία για 118 επιβάτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κόσμος

Κίνα: Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα από χοίρο σε άνθρωπο – Το μόσχευμα έζησε 9 ημέρες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Style

Η τύχη ευνοεί 3 ζώδια αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ηράκλειο

Ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Θρίλερ με τη σορό γυναίκας στο λιμάνι – «Στην αρχή την πέρασα για σακούλα» – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Style

Λευτέρης Πανταζής για Μαζωνάκη: «Ο Γιώργος έχει δίκιο και το ξέρω, τον αγαπώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Θλίψη στο Ηράκλειο για την απώλεια του Εμμανουήλ Μπελιδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Τραγωδία στην Αίγινα: Νεκρή 79χρονη σε παραλία – Το Κέντρο Υγείας δεν είχε οδηγό για ασθενοφόρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σύσσωμη η Αντιπολίτευση «σφυροκοπά» τη δημοτική αρχή για τα απορρίμματα – «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο»

Διαβάστε περισσότερα