Ηράκλειο: 26oC

Γεμιστά λαδερά

27.07.2025, 21:14

Δείτε τη συνταγή 

Ντομάτες και πιπεριές που γεμίζονται με ρύζι και μυρωδικά και ψήνονται αργά στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά ή να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.

Υλικά
Μερίδες: 8

  • 8 ντομάτες μέτριου μεγέθους, ώριμες, αλλά σφιχτόσαρκες
  • 8 πιπεριές πράσινες στρογγυλές, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμες
  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας αραιωμένος σε 300 ml νερό
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε γεμιστά λαδερά, αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  • Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι κόβουμε από όλες ένα «καπάκι» στο σημείο του κοτσανιού και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  • Από τις πιπεριές αφαιρούμε και πετάμε τις μεμβράνες και τα σπόρια.
  • Από τις ντομάτες ξύνουμε και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους περίπου 0,5 εκ.
  • Πολτοποιούμε τη σάρκα και αφήνουμε κατά μέρος.
  • Αλατίζουμε το εσωτερικό από τα αδειασμένα λαχανικά και τα τακτοποιούμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου με το άνοιγμα προς τα πάνω, κοντά το ένα στο άλλο.
  • Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Έπειτα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Ρίχνουμε τη λιωμένη σάρκα από τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μισοβράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, ζεστό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού τις ντομάτες και τις πιπεριές, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. από το άνοιγμα, για να δώσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει στο ψήσιμο.
  • Κλείνουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε ανάμεσα στα λαχανικά τον αραιωμένο πελτέ.
  • Αν περισσέψει γέμιση, τη μοιράζουμε και αυτή ανάμεσα στα λαχανικά.
    Αλατίζουμε.
  • Ψήνουμε τα γεμιστά για 1-1½ ώρα, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα λαχανικά.
  • Αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά ή να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Ντομάτες και πιπεριές γεμίζονται με ρύζι και μυρωδικά και ψήνονται αργά στον φούρνο.
  • Η σάρκα των ντοματών πολτοποιείται και χρησιμοποιείται για τη σάλτσα που συνοδεύει το ρύζι.
  • Τα λαχανικά γεμίζονται με το μείγμα και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  • Σερβίρονται χλιαρά ή κρύα, με πλούσια γεύση και άρωμα.
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Αθλητικά

Εμμανουήλ Καραλής: Στη 2η θέση του Diamond League με άλμα στα 6 μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Κρήτη

Κίνδυνος στα Χανιά: Πέταξαν αμίαντο κοντά σε σπίτια – Ανησυχούν οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση 33χρονος που έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Σοκ στη Σκωτία: 14χρονη αμύνεται με τσεκούρι κατά επίδοξου βιαστή – Συνελήφθη η ίδια!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 28/8 – Δείτε χάρτη

Διαβάστε περισσότερα