Ηράκλειο: 23oC

Crostini με μαρμελάδα και cranberries από τον Άκη Πετρετζίκη

06.07.2024, 3:15

Εύκολα και γρήγορα

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τραγανά crostini από γαλλική μπαγκέτα και συνοδέψτε τα με σπιτική μαρμελάδα με μπέικον και cranberries και ψητό κατσικίσιο τυρί.

Συστατικά

Για τη μαρμελάδα

  • 250 γρ. μπέικον, κομμάτι
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 80 γρ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
  • 50 γρ. cranberries, αποξηραμένα
  • 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

Για τα crostini

  • 1 γαλλική μπαγκέτα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • ½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • κατσικίσιο τυρί, σε ρολό
  • θυμάρι, φρέσκο
  • cranberries

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρμελάδα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι το ηλιέλαιο, το μπέικον και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σβήνουμε με το ξίδι.
  • Ρίχνουμε τα cranberries, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό, και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, το πιπέρι και το πιπέρι καγιέν, και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 30 λεπτά.

Για τα crostini

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  • Κόβουμε την μπαγκέτα σε λεπτές πλάγιες φέτες πάχους 1 εκ., και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε στο μπολ το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, την πάπρικα και το σκόρδο, ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να μαριναριστούν καλά όλες οι φέτες, και τις μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα crostini να κρυώσουν για 30 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

  • Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C στο γκριλ.
  • Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε το κατσικίσιο τυρί σε μικρά τριγωνικά κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνου και ψήνουμε για 2-3 λεπτά στην πάνω σχάρα μέχρι να πάρει χρώμα. (Εναλλακτικά, μπορούμε να κάψουμε το κατσικίσιο τυρί με φλόγιστρο.)
  • Τοποθετούμε πάνω από τα crostini λίγη μαρμελάδα και ένα κομμάτι κατσικίσιο τυρί.
  • Πασπαλίζουμε με θυμάρι και σερβίρουμε με cranberries.

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα

Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο

πριν από 3 ώρες
Υγεία

Τα λάθη στο υπνοδωμάτιo που μας κάνουν να ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα