Ηράκλειο: 21oC

Αυτό το θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη φλεγμονή

11.08.2024, 9:23

Οι πολυφαινόλες και η υγεία του εντέρου

Η διατροφή, ιδιαίτερα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς υπογραμμίζουν την σημασία των διατροφικών επιλογών για τη διαχείριση της φλεγμονής και την προώθηση της υγιούς γήρανσης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition & Food Research τονίζει τα σημαντικά οφέλη που έχουν για την υγεία των ηλικιωμένων οι πολυφαινόλες, που υπάρχουν σε κοινά τρόφιμα, ανοίγοντας το δρόμο για πιο στοχευμένες διατροφικές στρατηγικές για τους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, αυτή η έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο αυτών των ενώσεων στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της υγιούς γήρανσης.

Οι πολυφαινόλες και η υγεία του εντέρου

Οι πολυφαινόλες, φυσικές ενώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Αυτές οι ενώσεις, που δρουν ως προβιοτικά, αλληλεπιδρούν με βακτήρια του εντέρου για να παράγουν ευεργετικά μεταβιοτικά, όπως ινδόλη 3-προπιονικό οξύ. (IPA).

Το IPA, που προέρχεται από τη διάσπαση της τρυπτοφάνης από τα βακτήρια του εντέρου, διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου και τη γενική ευεξία.

Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Cristina Andrés-Lacueva, αφορούσε την παρακολούθηση των επιπέδων IPA στο αίμα περισσότερων από πενήντα εθελοντών ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα και φρούτα όπως μήλα, ρόδια και βατόμουρα, για οκτώ εβδομάδες.

Αποτελέσματα: Βελτιωμένοι δείκτες υγείας

Τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά: μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων IPA στο αίμα, μειωμένη φλεγμονή και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, ιδιαίτερα στην τάξη αυτών της οικογένειας Bacteroidales.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες με νεφρικές παθήσεις δεν εμφάνισαν παρόμοια οφέλη, πιθανότατα λόγω διαφορών στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ο Tomás Meroño, ο πρώτος επιστήμονας που υπέγραψε τη μελέτη, τονίζει τη σημασία των στρατηγικών για την προώθηση της παραγωγής IPA, λαμβάνοντας υπόψη τα εκτεταμένα οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε επίσης

Πόσες θερμίδες πρέπει να «κόψετε» για να χάσετε ένα κιλό

Το μπαχαρικό που βοηθάει την καρδιά και τους μυς

Δυσκοιλιότητα: Οι τροφές για άμεση ανακούφιση

πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Νταϊάν Κίτον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κολοκυθόσουπα κρεμώδης και αρωματική

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →