Ηράκλειο: 23oC

Αγκιναρόπιτα κεφαλονίτικη με παστό μπακαλιάρο

22.04.2024, 3:29

Μπορείτε να την φτιάξετε μέσα σε 2 ώρες 

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα λαχανικά της εποχής και να δημιουργήσετε πίτες που θα ενθουσιάσουν την παρέα. Αυτή η συνταγή είναι ιδιαίτερη και θα καταπλήξει τους καλεσμένους στο τραπέζι σας!

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένου για 24 ώρες σε κρύο νερό
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/3 μάτσο φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 1/4 μάτσο φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 10 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες ή καθεμία σε 4 – 6 κομμάτια
  • 300 γρ. φρέσκα κουκιά, καθαρισμένα από τα λουβιά τους (θα μας μείνουν περίπου 150 γρ. καθαρισμένα)
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 1 αυγό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Φύλλο
Για να φτιάξουμε την αγκιναρόπιτα κεφαλονίτικη με παστό μπακαλιάρο, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο. Ρίχνουμε σταδιακά 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή αλεύρι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μάραθο και τον άνηθο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό με το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη γέμιση.
Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια, περίπου 3 εκ.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
Τον προσθέτουμε στο μπολ με τη γέμιση μαζί με το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ γιατί, παρά το ξαλμύρισμα, ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι αρκετά αλμυρός) και ανακατεύουμε απαλά, να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο, πάχους 3 χλστ. και διαμέτρου 3 – 4 εκ. μεγαλύτερης από το ταψί.
Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν καλύπτοντας περιμετρικά τη γέμιση.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το φύλλο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί το φύλλο και από κάτω.
Σερβίρουμε την πίτα χλιαρή.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκε άγριο χτύπημα ενώ τάιζε αδέσποτες γάτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Αθλητικά

Super League: Ποιον χρίζει φαβορί το Football Meets Data για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Αεροδρόμιο Ηράκλειο: «Σπάνε» ρεκόρ ο φετινές αφίξεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Κλείνει την Τετάρτη 29/10 ο ΒΟΑΚ λόγω ανατινάξεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Η σοκαριστική εξομολόγηση του Διονύση Σαββόπουλου στην τελευταία του παράσταση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Με ανοδικές τάσεις η οικοδομική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Συμφωνία Τουρκίας – Βρετανίας για την προμήθεια 20 Eurofighter

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

37χρονος απείλησε με όπλο γυναίκα μέσα σε κατάστημα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός για την εξαφάνιση 29χρονου άνδρα από το Γαλάτσι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Το Cretaone στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη – 68 χρόνια από το θάνατο του Κρητικού συγγραφέα, το έργο του παραμένει διαχρονικό κι επίκαιρο (φώτο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →