Ηράκλειο: 34oC

Αναγκαίο και εφικτό το τρένο στην Κρήτη – Τι δηλώνει στο Cretaone o Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μαρινάκης

28.07.2025, 12:32

Aπαραίτητη η τροχιά από το αεροδρόμιο Καστελίου μέχρι το Ηράκλειο

Για το φιλόδοξο έργο της σταθερής τροχιάς στο νησί μίλησε στο Cretaone.gr, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης.

Με την Κρήτη να αντιμετωπίζει διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και καθημερινά τροχαία, ένα μέσο μαζικής μετακίνησης, όπως το τρένο, θα έδινε λύση σε πολλά ζητήματα αναφορικά με το κυκλοφοριακό του νησιού. Ο κ. Μαρινάκης αναλύει το όφελος αλλά και τις δυσκολίες που συνοδεύουν την υλοποίηση της σταθερής τροχιάς. Tαυτόχρονα παρουσιάζει την προτεινόμενη στρατηγική για την πρώτη φάση του έργου, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία η διασύνδεση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι με το Ηράκλειο.

Οι περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις του μέσου σταθερής τροχιάς

Η σταθερή τροχιά αποτελεί το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μετακίνησης, με πολλαπλά οφέλη για την Κρήτη, σύμφωνα με τον Κ. Μαρινάκη, καθώς και ο ίδιος είναι υποστηριχτής για ένα τόσο μεγάλο έργο στο νησί αν μελλοντικά το κάνουν οι συνθήκες να γίνει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει «φυσικά χρειάζονται υποδομές και χρήματα» και δεν είναι βέβαιο ότι οι σημερινές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή της. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ένα έργο κομβικής σημασίας για την Κρήτη, το οποίο όμως σχεδιάζεται να λειτουργεί με διόδια.

Όπως εξηγεί, «ο σχεδιαζόμενος ΒΟΑΚ έχει διόδια και αυτομάτως ένα τέτοιο μέσον θα το καθιστούσε ακόμα περισσότερο προβληματικό από πλευράς εισπραξιμότητας από ότι ούτως ή άλλως είναι σήμερα». Με άλλα λόγια, η επιβολή διοδίων στον ΒΟΑΚ δεν αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα του δρόμου στον βαθμό που απαιτείται, καθώς η ήδη περιορισμένη χρήση του δρόμου δυσκολεύεται περισσότερο να ανταποκριθεί σε αυτήν την οικονομική επιβάρυνση.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης εξηγεί με σαφήνεια ότι τα διόδια που θα επιβληθούν στον ΒΟΑΚ δεν είναι ικανά να κάνουν τον δρόμο οικονομικά αυτοτροφοδοτούμενο. Αντιθέτως, «θέλει και κρατική επιχορήγηση και μάλιστα πολύ μεγάλη κάθε χρόνο». Αυτό, όπως τονίζει, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων μέσων μετακίνησης, καθώς η σκοπιμότητα της δημιουργίας του ΒΟΑΚ με διόδια δεν θα αφήσει περιθώρια για να δημιουργηθεί αυτό το μέσο, το οποίο το χρειαζόμαστε. Όχι μόνο το χρειαζόμαστε αλλά θα έλυνε και πάρα πολλά προβλήματα στο νησί, όπως εξηγεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟς ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Προκλήσεις στον σχεδιασμό και οι προτάσεις για το μέλλον – Αναγκαία λύση η τροχιά από το Καστέλι προς το Ηράκλειο

Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο κ. Μαρινάκης εκφράζει τη ρεαλιστική του προσέγγιση στο ζήτημα της υλοποίησης της σταθερής τροχιάς. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «Εγώ θέλω να είμαι πρακτικός και λειτουργικός άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή, όπως έγινε ο σχεδιασμός του ΒΟΑΚ, η σκέψη να γίνει παράλληλη τροχιά για τέτοιο μέσον δεν μπορεί να γίνει». Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μόνο θεωρητικό, αλλά εμπεριέχει σημαντικούς περιορισμούς , ιδίως στις παρακάμψεις των μεγάλων πόλεων του νησιού. Οι λεγόμενες «λαδογέφυρες» στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, με την περιορισμένη διαθέσιμη έκταση και τις πολεοδομικές δυσκολίες, αποκλείουν ουσιαστικά την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για μια σταθερή τροχιά εντός του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

Αυτή η διαπίστωση τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παράλληλη ανάπτυξη της σταθερής τροχιάς κατά μήκος του ΒΟΑΚ, όπως έχει σχεδιαστεί σήμερα, είναι πρακτικά ανέφικτη. Για τον λόγο αυτό προτείνει να εξεταστεί μια «άλλη χάραξη» που θα απελευθερώσει τις δυνατότητες κατασκευής και λειτουργίας του μέσου. Στην πράξη, προτείνει να επικεντρωθούν πρώτα στην υλοποίηση μιας «πρώτης και εύκολης τροχιάς» που θα ενώνει το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου με το Ηράκλειο.

Πρόκειται για μια πρόταση που θεωρεί «πάρα πολύ σημαντική, πολύ κρίσιμη και πολύ ρεαλιστική», καθώς επιτρέπει τη δημιουργία υποδομών χωρίς να συγκρούεται με τις χωροταξικές δυσκολίες που παρουσιάζουν οι αστικές περιοχές. Σε αυτήν δίνει ιδιαίτερο βάρος  και εξηγεί γιατί είναι πολύ σημαντική. «Είναι απαραίτητη η τροχιά από το αεροδρόμιο Καστελίου μέχρι το Ηράκλειο για πολλούς λόγους», αναφέρει ο Κ.  Μαρινάκης.

Πέρα από τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς θα μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα της μετακίνησης στο νησί, είναι και κυκλοφοριακά κρίσιμη, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των δρόμων και στην ομαλή ροή των οχημάτων. Τέλος, η υλοποίηση αυτού του τμήματος έχει και οικονομικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που εξασφαλίζει άμεση ανταποδοτικότητα. Με άλλα λόγια, το έργο αυτό προβλέπεται να αυτοτροφοδοτείται μέσα από τα έσοδά του, καθιστώντας το βιώσιμο και λειτουργικά αυτόνομο.