Ηράκλειο: 27oC

Ανακαλούνται πασίγνωστα μπισκότα-Υπέρβαση 243% του ορίου στα θειώδη

27.05.2025, 20:40

Τα μπισκότα περιείχαν 171,9 mg/kg θειώδες διοξείδιο (Ε220), όταν το νόμιμο ανώτατο όριο είναι 50 mg/kg

Πόσες στιγμές και πόσες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία – και όχι μόνο – είναι συνδεδεμένες με το μπισκότο Petit-Beurre;

Ήταν το κολατσιό μας σε απογευματινές βόλτες, πικ νικ, για να μην αναφερθούμε και στα Κυριακάτικα τραπέζια που τελείωναν με ένα ταψί μπισκοτογλυκό – must της εποχής. Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι ένα τέτοιο μπισκότο θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία;

Στις 23 Μαΐου 2025, οι ρουμανικές αρχές ειδοποίησαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για σοβαρή υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου θειωδών (θειώδες δίοξείδιο – Ε220) σε βιομηχανικά μπισκότα Petit Beurre με εμπορική επωνυμία Vincinni, προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας και παραγωγής από την εταιρεία Markprogres (δείτε παρακάτω γιατί κάποιες εταιρείες προσθέτουν θειώδη σε αρτοσκευάσματα και τις μπορουν να προκαλέσουν).

Η ειδοποίηση RASFF 2025.3882 αναφέρει πως τα μπισκότα περιείχαν 171,9 mg/kg θειώδες διοξείδιο (Ε220), όταν το νόμιμο ανώτατο όριο είναι 50 mg/kg – δηλαδή, περισσότερα από τρεις φορές πάνω από το επιτρεπτό. Η παραβίαση εντοπίστηκε στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης (surveillance programme / monitoring sample), με εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου: “σοβαρό” (Risk decision: Serious). Παρότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθένειας, το προϊόν ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαισθησία στα θειώδη. Η επιχείρηση λιανικής SUPECO INVESTMENTS SRL, σε συνεργασία με τον εισαγωγέα SAFF TRADING SRL, ανακοίνωσε την άμεση ανάκληση του προϊόντος από τα ράφια, καθώς και έκκληση στους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν. Η επίσημη ανακοίνωση αναρτήθηκε από την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων της Ρουμανίας (ANSVSA).