Ηράκλειο: 19oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Απόφαση «βόμβα» για το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου: Δραματική μείωση στις κλίνες ΜΕΘ

04.04.2024, 11:47

Μειώνονται από έξι σε τέσσερις κλίνες

«Γιγαντώνονται» σταδιακά αντί να επιλύονται τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που παρατηρούνται στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών της Κρήτης και τα προβλήματα που ταλανίζουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία του νησιού.

Σε αυτά τα προβλήματα, έρχεται να προστεθεί και η «αναγκαστική» απόφαση της κοινής Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και του «Διαλυνάκειου» Κέντρου Υγείας Νεαπόλεως, μειώνονται από έξι σε τέσσερις οι κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, καθώς αποχώρησε ο Επιμελητής Α΄ Αναισθησιολόγος της Μονάδας προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Αποτέλεσμα του διορισμού του παραπάνω ιατρού στο Βενιζέλειο, ήταν να παραμείνει η ΜΕΘ του νοσοκομείου με τρεις ιατρούς, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας είναι ο –προς συνταξιοδότηση– διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΑΝ Χάνι Μασούντ, αδυνατώντας με αυτές τις συνθήκες το νοσοκομείο να λειτουργήσει και τις έξι κλίνες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο κ. Μασούντ παραμένει διευθυντής στη ΜΕΘ και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι περάσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και είναι σε παράταση.

Ανάστατη η τοπική κοινωνία – 

Η τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου και συνολικά του Λασιθίου, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς η ΜΕΘ του ΓΝΑΝ είναι η μοναδική που διαθέτει ο νομός Λασιθίου, η οποία μάλιστα εξυπηρετεί ασθενείς και από τους υπόλοιπους νομούς του νησιού.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Μανουσάκης Γιώργος, μιλώντας στο Cretaone.gr, υπογράμμισε ότι η μείωση των κλινών της ΜΕΘ ήταν αναμενόμενη έπειτα από τον διορισμό του αναισθησιολόγου στο Βενιζέλειο, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει μια υποψηφιότητα σε θέση ιατρού ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, η οποία εάν τελεσφορήσει θα καλύψει προσωρινά το κενό.

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, ακόμα και εάν τελεσφορήσει, θα χρειαστούν 3 -4 μήνες για να πραγματοποιηθεί ο διορισμός, ενώ όπως ανέφερε «θα βρεθεί το νοσοκομείο και ειδικότερα η ΜΕΘ, ξανά με το πρόβλημα της υποστελέχωσης, εάν επιλέξει ο κ. Μασούντ να συνταξιοδοτηθεί», που όπως αναφέραμε και νωρίτερα έχει ήδη περάσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΓΝΑΝ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος της υποστελέχωσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ότι απαιτείται η βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών και όχι μόνο 10%, ώστε να μη φεύγουν οι ιατροί από στο ΕΣΥ, ενώ συμπλήρωσε πως απαιτείται και η βελτίωση της φορολογικής αντιμετώπισης του ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

«Μέχρι το 2012 οι εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ φορολογούνταν αυτοτελώς, ενώ από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα φορολογούνται με βάση το συνολικό τους εισόδημα. Για παράδειγμα εάν ένας ιατρός έχει απολαβές 2.000 ευρώ μηνιαίως, μόνο τα 1.200 είναι καθαρά. Τα υπόλοιπα είναι φόρος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να σταματήσουν τα «εντέλλεσθε».

Τέλος ο κ. Μανουσάκης προανήγγειλε κινητοποιήσεις για την προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα την προσεχή Δευτέρα 8 Απριλίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΓΝΑΝ με κυρίαρχο αίτημα και σύνθημα, όπως ανέφερε, «η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Έργα για να ξαναγίνει η… ζούγκλα αθλητικός χώρος

Παραλία Καρτερού: Το… καλοκαίρι ήρθε (!) και οι κρητικοί απολαμβάνουν το μπάνιο τους

Τραγωδία στο ΕΛΜΕΠΑ: Σήμερα η κηδεία του αδικοχαμένου Νίκου

Κρήτη: Αισιοδοξία και πρεμιέρα «με το δεξί» για νέο ρεκόρ στον τουρισμό!