Ηράκλειο: 16oC

Αρακάς λαδερός κοκκινιστός

01.05.2024, 10:36

Εύκολη και αγαπημένη συνταγή της ελληνικής οικογένειας

Η διατροφική αξία του αρακά είναι υψηλή και έχει λίγες θερμίδες, αρκεί να τον καταναλώνετε με μέτρο. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο αρακά, θα πρέπει πρώτα να τον καθαρίσουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο αρακά θα τον βάλουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα, χωρίς να τον αποψύξουμε.

Υλικά

Για τον λαδερό κοκκινιστό αρακά

  • 500 γρ. αρακάς καθαρισμένος
  • 2 καρότα μέτρια
  • 2 πατάτες μέτριες κομμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα με τα φύλλα τους
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας γεμάτη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τις πατάτες σε κομμάτια των 2 εκατοστών.
  • Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια.
  • Ζεσταίνουμε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το 1/4 φλ ελαιόλαδο, το υπόλοιπο θα το αφήσουμε για το τελείωμα του αρακά.
  • Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να πάρουν χρώμα για 3΄.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1´.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά κι ανακατεύουμε να λαδωθούν τα υλικά.
  • Συμπληρώνουμε νερό ζεστό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση ο κοκκινιστός αρακάς.
  • Αφού βράσουν τα υλικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσαμε στην αρχή καθώς και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Βράζουμε για 10΄ επιπλέον σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει ο λαδερός αρακάς μόνο με το λάδι του στο τέλος.

Μυστικό

  • Ο λαδερός κοκκινιστός αρακάς σερβίρεται ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αποτελεί ένα πλήρες ιδανικό γεύμα για χορτοφάγους αλλά και όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.
  • Ο μαγειρεμένος λαδερός αρακάς διατηρείται σε γυάλινο μπολ σκεπασμένος καλά, στην συντήρηση του ψυγείου, για 2 ημέρες.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα την εποχή κι αλλά λαχανικά. Το καλοκαίρι αν τρίψεις μια μελιτζάνα στον αρακά, η γλύκα του κοκκινιστού αρακά δεν έχει σύγκριση. Αντίστοιχα, όταν έχουμε φρέσκιες αγκινάρες τις ψιλοκόβουμε μέσα στον αρακά. Τα τρυφερά κολοκυθάκια μέσα στον λαδερό κοκκινιστό αρακά γίνονται λουκούμι. Γι’ αυτό μην διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 39 λεπτά
Υγεία

Χάστε 4 κιλά και ρίξτε χοληστερόλη και σάκχαρο σε λιγότερο από 2 μήνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →