Ηράκλειο: 28oC

Αρνάκι στον φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού

31.12.2024, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Πυκνή και εξαιρετικά νόστιμη γίνεται αυτή η σάλτσα με γιαουρτόκομμα, δηλαδή πυκνό στραγγιστό γιαούρτι και αυγά, ανακατεμένη με τους νοστιμότατους χυμούς από το ψήσιμο του αρνιού. Με σιγανό ψήσιμο δένει σαν μπεσαμέλ.

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 2 κιλά αρνίσια σπάλα, σε μερίδες
  • 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη και ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη στα 4
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζοντίως στη μέση
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για το αρνάκι στον φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας καλά το κρέας.
  • Βάζουμε να ζεσταθεί πολύ καλά, σε δυνατή φωτιά, μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σκέτη, μέχρι να κάψει.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
  • Βγάζουμε από την κατσαρόλα το κρέας και το αφήνουμε σε μεγάλο μπολ. Πετάμε το περισσότερο λάδι (θα έχει βγάλει και το αρνάκι το λίπος του) και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Σοτάρουμε στο λάδι που έχει μείνει στο σκεύος το κρεμμύδι και την ντομάτα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε 150 ml νερό, τη δάφνη, το θυμάρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο, αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια ευρύχωρη γάστρα, κατά προτίμηση πήλινη, προσθέτουμε το κομμένο σκόρδο και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και έπειτα με το καπάκι της.
  • Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα βαθύ ταψί και σκεπάζουμε καλά πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο.
  • Φουρνίζουμε και σιγοψήνουμε το αρνάκι για 4 ώρες, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά.
  • Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε με μια πιρούνα το κρέας σε μια πιατέλα.
  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου 300 ml.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και, μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Ξεψαχνίζουμε το αρνάκι και το βάζουμε ξανά στη γάστρα όπου το ψήσαμε.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού, κλείνουμε ξανά καλά το σκεύος και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό η σάλτσα θα έχει δέσει σε ένα πυκνό μείγμα, σαν μια ελαφριά μπεσαμέλ.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Παραλίγο τραγωδία στην Πάτρα: Ανετράπη εκσκαφέας μέσα στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέος προσωρινός πρόεδρος ο Γιάννης Καββαδάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Αθλητικά

Ο Κυφίδης στην 4η θέση του παγκοσμίου ILCA U21

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Style

«Is This Thing On?»: Η νέα ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ, πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Μονή Σινά: «Κινδυνεύει η ζωή μου» λέει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Ποιες συμπεριφορές δείχνουν ένα βαθιά δυσλειτουργικό προϊστάμενο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Ταξί παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά ηλικιωμένη στην Κινέτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Τηλεφωνική απάτη στη Σταλίδα: Βρέθηκε ο «εισπράκτορας» που άρπαξε 5.400 από ηλικιωμένη – Αναζητείται ο «μαϊμού» ανιψιός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Κεραμέως: Τι λέει για την 13ωρη και τετραήμερη εργασία (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Style

Εύκολη συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας

Διαβάστε περισσότερα