Ηράκλειο: 21oC

Χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά

16.11.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Μια ρουστίκ εκδοχή για κλασικό χοιρινό. Τα κυδώνια και τα κάστανα, που ψήνονται κομμένα στη μέση (αντί για μικρότερα κομμάτια) και με τη φλούδα τους, αποκτούν μια τρυφερή ψίχα, προστατευμένη από τις φλούδες. Η γεύση τους γίνεται μεστή, η σάρκα πλούσια και ατόφια.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1.500-1.800 γρ. χοιρινό τρανς, σε ολόκληρο, ενιαίο κομμάτι
  • 6-7 κυδώνια με τη φλούδα τους, πλυμένα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια και σκληρούς πυρήνες (τα ραντίζουμε με λίγο χυμό
  • λεμονιού για να μη μαυρίσουν)
  • 300 γρ. κάστανα ολόκληρα, καλά πλυμένα, κομμένα στη μέση
  • 5 χοντρά καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • 4 ξερά κρεμμύδια με τη φλούδα τους, κομμένα στη μέση
  • 4-5 κλωνάρια σέλινο ολόκληρα
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, μέχρι να κάψει καλά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς το μερικές φορές, μέχρι να ροδίσει καλά και ομοιόμορφα.
  3. Το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού μαζί με όσο λάδι έμεινε στην κατσαρόλα.
  4. Τακτοποιούμε γύρω του όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
  5. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  7. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο εσωτερικά αλλά και ζουμερό, μπήγουμε ένα θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του: πρέπει να δείξει 75-80°C.
  8. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το χοιρινό να ροδίσει ωραία, γυρίζοντάς το μία φορά στα μισά του χρόνου.
  9. Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  10. Το κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλα και γύρω του τακτοποιούμε τα ψημένα υλικά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα με τραυματίες στον δρόμο προς Χάρακα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο στον προστάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Ιαπωνία: Αρκούδα ξερίζωσε το κεφάλι άνδρα που μάζευε μανιτάρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Ερντογάν: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα, μετά εσείς»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Οικονομία

Προσωπικός αριθμός: Μέχρι πότε είναι η διορία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στα Χανιά: Απεβίωσαν με διαφορά λίγων ημερών οι αδελφές Κουτσουδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος – Σημαντική συνάντηση για την διαχείριση απορριμμάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Τουριστικό βαν παρκάρει μπροστά από στάση και μπλοκάρει την κυκλοφορία (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Style

Συγκλονίζει η ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Το 1998 χάσαμε το σπίτι μας στις φωτιές – Ήταν ένα τεράστιο σοκ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και την επόμενη εβδομάδα – Πότε και πού θα βρέξει

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →